KAZNE I DO POLA MILIONA DINARA: Ako ste srpsku zastavu poneli na svadbu, utakmicu ili je stavili na kuću – prekršili ste zakon

KAZNE I DO POLA MILIONA DINARA: Ako ste srpsku zastavu poneli na svadbu, utakmicu ili je stavili na kuću – prekršili ste zakon

Foto: Printscreen Youtube


Srpskom zastavom sa grbom ogrću se navijači, ali i svatovi. Zastava se viđa na tribinama i konferencijama, ali je i državni simbol što, kako se čini, zaboravljamo. O korišćenju ovog i drugih državnog simbola su jasno i glasno propisana zakonska pravila, pa se tačno zna kada, gde i na koji način se zastava postavlja.

Mnogi ne znaju da zastava Republike Srbije postoji u dva oblika, kao zastava države kao institucije i kao narodna zastava i to u razmeri tri prema dva. Ove dve zastave sa horizontalnim crvenim, plavim i belim poljima razlikuju se po tome što se na državnoj nalazi i Mali grb, dok je narodna samo horizontalna trobojka.

Niko nije nadležan da se bavi kontrolom i kažnjavanjem institucija koje ne poštuju zakon o upotrebi državnih simbola, ali zakon postoji i jasno propisuje novčane kazne.

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kažnjava se svako lice koje upotrebi zastavu u obliku koji nije utvrđen Ustavom i zakonom. Takođe, ako neka institucija istakne oštećenu zastavu platiće od 40.000 do 400.000 dinara, a fizičko – kaznom od 5.000 do 20.000 dinara, navodi medij “Dnevne”

“Građani ne razlikuju državnu od narodne zastave, pa nesvesno krše propise o njenom korišćenju i postavljanju” – kaže heraldičar, đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma

“A zakon je jasan. Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije. Nikako građani! – kaze Jovanović za “Dnevne” novine.

“Ne može običan čovek na svojoj kući da drži zastavu sa grbom, jer to nije državna institucija. Ni privatne firme, na svojim objektima ne mogu da okače ovakvu trobojku. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani bi trebalo da koriste narodnu zastavu. Jer, opštenarodna veselja nisu državne ceremonije!” – ističe Jovanović.

Takođe, Jovanovič napominje  da se zakon krši kada su trobojke spuštene duž jarbola popun okačenog peškira ili kada je zastava razapeta između dve motke čime skrnave državni simbol. Mnoge institucije krše zakon kada su okačene na “G” jarbol koji podseća na vešala jer se tada se često iz neznanja narušava poredak boja.

Ovaj zakon je predvideo da trobojka ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, niti da služi kao podmetač, prostirka ili zavesa. Takođe, ne sme da bude prekrivač kolima ili dekoracija na konferencijskim stolovima.
Korišćenje oštećene i pocepane zastave je takođe zabranjeno. Po pravilu i slovu zakona, trobojka se ističe samo po danu, a čim sunce zađe, kao i za vreme loših vremenskih uslova zastava se ne ističe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar