KO SU NAJVEĆI KUPCI SRPSKOG ORUŽJA U SVETU: Iz Srbije izvozimo u Saudijsku Arabiju, Bugarsku, Vijetnam, Kipar, pa čak i SAD

KO SU NAJVEĆI KUPCI SRPSKOG ORUŽJA U SVETU: Iz Srbije izvozimo u Saudijsku Arabiju, Bugarsku, Vijetnam, Kipar, pa čak i SAD


Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara. Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Američka kompanija “Lokid Martin”, koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

“To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira”, kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

oruzje 3

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema ‘Alas’ u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski “Krušik” koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

“‘Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine”, objašnjava generalni direktor HK “Krušik” Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

oruzje 2

“Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije ‘Smol arms servis’, Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske”, ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar