KRENULI SU U LOV NA TENKOVE Ovako je Vojska Republike Srpske oborila hrvatski helikopter Mi 24!

KRENULI SU U LOV NA TENKOVE Ovako je Vojska Republike Srpske oborila hrvatski helikopter Mi 24!

FOTO: Ministarstvo odbrane Hrvatske ( MORH) Arhivska fotografija


Dana 8. septembra 1995, iz Glamoča prema Šipovu na zadatak uništenja oklopnih ciljeva VRS poletela su dva hrvatska borbena helikoptera Mi -24V. Tokom tog leta došlo je do gubitka Marićevog helikoptera, koji je imao evidencijski broj H -309

Tokom završnih borbi u BiH septembra 1995, snage Hrvatske vojske ( HV) sadejstvovale su sa jedinicama ABiH i HVO protiv Vojske Republike Srpske (VRS). U tim borbama hrvatske snage su upotrebljavale transportni helikopter Mi -8MTV -1 i borbeni Mil MI -24V, ali veoma kratko pošto se jedan srušio, hrvatski pilot koji je upravljao letelicom zapravo tvrdi da je oboren.

Hrvatska vojska je od samog početka operacija Maestral (8-15. septembar 1995), angažovala helikoptere Mi-24V. Već prvog dana operacije (8. septembra) srušen je jedan helikopter Mi-24V ev. br. 309 kod Čardak Polja blizu Mrkonjić Grada.

Naime, dana 8. septembra 1995, iz Glamoča prema Šipovu na zadatak uništenja oklopnih ciljeva VRS poletela su dva hrvatska borbena helikoptera Mi -24V. Vođa para je bio pilot Dražen Šćuri, koji je kasnije postao general HV i bio komandant RV i PVO HV, a  vođa drugog helikoptera bio je pilot satnik Vlaho Marić i natporučnik Vamberger. Tokom tog leta došlo je do gubitka Marićevog helikoptera, koji je imao evidencijski broj H -309. Zvaničan izveštaj HV jeste da je helikopter srušen zbog loma uzgona.

Postoje tri verzije kako je došlo do pada helikoptera, a sve su opisane u knjizi Vazduhoplovne snage bivših republika SFRJ 1992-2015, autora Danka Borojevića, Dragog Ivića i Željka Ubovića.
Prema prvoj koju navode autori tokom leta izvedenog 8. septembra helikopter Mi -24 V oznake H -309 zapeo je za žice dalekovoda i srušio se.

Prema drugoj verziji do pada letelice, došlo je zbog greške u pilotiranju vođe para. Vlaho je prema opisima autora knjige bio pratilac u desnom stepenu, a vođa Šćuri je povukao zaokret desno gore. Vlaho da bi ostao u stepenu toliko je smanjio brzinu da je na kraju doživeo slom uzgona.

FOTO: Ministarstvo odbrane Hrvatske ( MORH) Arhivska fotografija

FOTO: Ministarstvo odbrane Hrvatske ( MORH) Arhivska fotografija

Međutim pojavila se i treća verzija kako je došlo do pada helikoptera H -309, a nju zastupa pilot Vlaho Marić, koji tvrdi da ga je pogodio projektil, lansiran sa položaja VRS. On je svoju verziju priče obaranja helikoptera izneo za dubrovački “Dulist” 13.09.2012.,  a koji su autori citirali skoro u celosti i izvornom svedočenju..

“Operirali smo od Livna do Jajca. Krenuli smo na zadatak u središnjoj Bosni prema Šipovu, dva helikoptera, osam kilometara u srpskom teritoriju. U jednom ja, u drugom zapovjednik Zrakoplovstva. Trebali smo naći neke tenkove i ” rokat” po njima. Došli smo na borbeni kurs, kad je došlo do udara u zadnji dio našeg helikoptera. Nisam vidio otkud je projektil stigao, helikopter se izokrenuo, ispod nas je bio kanjon. Probao sam ga izvući, ali nije išlo. Doveo sam ga u vodoravan položaj, udarili smo o tlo i otklizali nekih stotinu metara. Lomljava, krš, bez eksplozije, a bili smo puni oružja i goriva. izašli smo van, prekrstili se i ” bježi doma”. Otrčali smo na jednu livadu kako bi drugi helikopter sletio po nas. Međutim, on je napravio dva, tri kruga oko nas i ostavio nas tamo. Osam kilometara smo pješačili. Vidio sam zapovjednika kasnije u stožeru. Rekao sam mu: Idiote jedan, već bi bilo vrijeme da počeneš razmišljati o svojim postupcima! miči mi se s očiju! A bio mi je kućni prijatelj… Treba ti 30 sekundi da shvatiš s kim imaš posla, tko vrijedi, a tko ne.. opisano je svedočenje pilota Vlahe Marića za Dulist u knjizi Vazduhoplovne snage bivših republika SFRJ 1992-2015.

Takođe 13. septembra 1995. godine još jedan helikopter Mi-24V je pogođen sa zemlje u kabinu. Tom prilikom teško je ranjen operator natporučnik Kapetanović. Pilot natporučnik Blažić uspeo je da helikopter bez većih posledica vrati u bazu.

Aktivna uloga NATO

Na ovom prostoru napadna dejstva hrvatskih snaga podržavale su NATO snage za brzo reagovanje – RRF (Rapid Reaction Force). Te snage su delovale po VRS južno od Ključa. Helikopteri RRF CH-47 angažovani su u prenosu artiljerije u rejonu Durmitora. Uz pomoć njihovoh helikoptera CH-47 prenet je srušeni helikopter Mi-24V. U zoni Ključa delovale su i bespilotne letelice iz sastava RRF. Tokom dešavanja septembar-oktobra 1995. godine, protiv VRS su pored NATO avijacije iz vazduha, delovale i snage RRF na zemlji. U tim danima VRS se branila protiv NATO snaga i udružene MH koalicije, koju su opet podržavale NATO RRF na zemlji.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar