KUĆA STARA 7000 GODINA U OKOLINI VRŠCA: Arheolozi i dalje otkrivaju detalje o vinčanskom naselju

KUĆA STARA 7000 GODINA U OKOLINI VRŠCA: Arheolozi i dalje otkrivaju detalje o vinčanskom naselju

Printscreen: Youtube


Na vinčanskom lokalitetu Kremenjak, nedaleko od Vršca, arheolozi su pronašli kuću staru 7.000 godina.
U blizini sela Potornja, nedaleko od Vršca u otvorenom iskopu veličine 54 kvadratna metra arheolozi su pronašli stambeni objekat. Kako kaže Ivana Pantović kustos Gradskog muzeja u Vršcu, iskopavanja su jasno su definisala izgled vinčanske kuće.

“To će nam omogućiti da povežemo pokretni materijal sa određenim stambenim objektima, odnosno, različitim fazama života vinčanskog naselja, koje će biti i precizno datirane”, rekla je Pantović za “Politiku”.
Još 1882. godine istraživanaja je konstatovao Feliks Mileker, tadašnji kustos, da bi prva istraživanja počela sedam godina kasnije.

Od tada do 1940. godine, na ovom lokalitetu pronađeno je više od 10.000 predmeta, a najveću pažnju privuklo je nekoliko hiljada komada opsidijana (vulkanskog stakla), piše “Politika”.

Prvi radovi na prokopavanju odvodnog kanala otvorili su novo poglavlje istraživanja u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog veka. Ipak, tek 2011. godine pokreću se prva sistematska istraživanja. Cilj je da se utvrdi tačno rasprostiranje naselja, kao i da se savremenim metodama i različitim analizama ustanovi vreme njegovog trajanja i način života njegovih stanovnika pre oko 7.000 godina. Stručnjaci nastoje da analizama životinjskih kostiju i biljnih ostataka utvrde i način ishrane stanovnika ovog naselja. Uslediće i analize pronađenog oruđa od pomenutog opsidijana, kremena, kostiju i glačanog kamena.

Ivana Pantović kaže da je reč o jednom od najznačajnijih naselja ove kulture na čitavom području, ne samo zbog njegove veličine već i zbog obilja pokretnih nalaza, a naročito zbog izuzetno velike količine, do sada najveće na području vinčanske kulture, izuzetno dragocenog opsidijana, koji je iz ovog naselja distribuirano na ostala područja ove kulture.

Ona dodaje da je do sada mali broj analiza vinčanske kulture, pa se još uvek ne zna tačan nastanak i proces razvijanja kulture koja je izvršila ogroman uticaj na čitavu Evropu. Tek posle ovih analiza i proučavanja moći će da se ustanovi koliko je trajalo naselje Kremenjak, a za još opsežnija istraživanja verovatno će biti potrebna saradnja sa stranim institucijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar