Društvo
04.10.2018. 15:59
R.E./Beta

KULTURNO NASLEĐE "NA KLIK": Ministar kulture potpisao Pravilnik o digitalizaciji srpskog kulturnog nasleđa

kinoteka
Izvor: Oksana Skendžić

Ustanove kulture u Srbiji dobile su danas Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa kojim se određuju jasna uputstva da se kulturno nasleđe sačuva u digitalnom obliku i da bude građanima dostupno "na jedan klik", izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević koji je potpisao Pravilnik čime je on stupio na snagu, na skupu o tome u Narodnom muzeju Srbije je rekao novinarima da je proces digitalizacije strateško opredeljenje Vlade i da ima razloga da bude zadovoljan napretkom tog procesa.

"Mi smo kao Ministarstvo kulture i informisanja, naravno u punoj saradnji sa našim ustanovama kulture i Ministarstvom za telekomunikacije Vlade Srbije i mnogim pojedincima, uspeli da dodjemo do ovoliko velikog iskoraka, koji je samo jedna od faza u procesu digitalizacije", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je danas u Narodnom muzeju uručio zahvalnice državnim organima, ustanovama, kompanijama, obrazovnim institucijama i podincima koji su pomogli u sprovodjenju digitalizacije.

Među dobitnicima su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, savetnica premijerke Srbije Svetlana Jovanović i predstavnik vladine Kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović.

Zahvalnice su dobili Telekom Srbija, kompanija Majkrosoft zbog podrške i pomoći digitalizaciji, ali i Narodni muzej, Istorijski muzej, Muzej Vojvodine, Jugoslovenska kinoteka, Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, Galerija matice Srpske i Vikimedia.

Najveći broj unetih digitalnih zapisa u Jedinstveni informacioni sistem zabeležio je Narodni muzej Čačka i Narodni muzej Šapca, za šta su nagradjeni.

Za doprinos digitalizaciji kroz naučne radove nagradu je dobio Adam Sofronijević, a za doprinos stvaranju baze spomenika kulture u domenu nepokretnog nasledja nagradu je dobila Estela Radonjić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve