Društvo
28.02.2018. 11:24
R.E./Agencije

LEDENI TALAS IZ SIBIRA NE PRESTAJE: Najmanje 24 osobe u Evropi preminule zbog hladnoće, prva žrtva u Srbiji

britanijasneg.jpg
Izvor: AP / Alastair Grant

Od Baltika do Mediterana, Evropa je i danas na udaru ledenog talasa iz Sibira, koji je odneo najmanje 24 života za četiri dana, i to u Poljskoj, Francuskoj, Češkoj Republici, Rumuniji, Italiji i Estoniji.

Talas hladnoće, koji su britanski mediji nazvali "Zver sa Istoka" dok ga Holanđani nazivaju "Sibirskim medvedom", a Šveđani "Snežnim topom", u Francuskoj je poznat pod nazivom "Moskva-Pariz", a najviše ugrožava zdravlje najslabijih, pre svega beskućnika i starijih osoba, ali i remeti saobraćaj.

Od petka su najmanje 24 osobe smrtno stradale zbog hladnoće, od kojih devet u Poljskoj -čak petoro ljudi izgubilo je život u noći između ponedeljka i utorka, prenose francuski mediji.

Četiri osobe su stradale u Francuskoj među kojima 90-godišnja žena koja je nađena jutros pred kapijom staračkog doma, pet u Litvaniji, tri beskućnika u Češkoj Republici, dve u Rumuniji među kojima 83-godišnja žena nađena na ulici prekrivena snegom, i jedan beskućnik u Italiji, dok je u Estoniji hladnoća odnela sedam života od početka februara.

U Laponiji i italijanskim Alpima skala na termometru spustila se na 40 stepeni ispod nule, a u Švedskoj iznosi -39,6 stepeni, dok je Austrija izmerila -25,4 stepena u Flatnicu na jugu, što je rekordno niska temperatura za mesec februar u toj oblasti.

Italija; Foto: Beta/AP/Cesare Abbate Italija; Foto: Beta/AP/Cesare Abbate

Na manje od 100 kilometara od Venecije, u noći između nedelje i ponedeljka zabeleženo je -40 stepeni.

Kako su meteorolozi najavi, temperature će ostati ledene i u noći između utorka i srede, pri čemu se u nekim oblastima u Nemačkoj očekuju 24 Celzijusova stepena ispod nule, dok je za Estoniju najavljeno -29 stepeni, a u Češkoj Republici -18 stepeni.

Zbog hladnog talasa otkazani su avionski letovi u Londonu i Napulju, dok sneg i klizavica ometaju saobraćaj širom Evrope, uzrokujući zastoje ili otkazivanja polazaka.

U Rumuniji su zatvorene tri luke na Crnom moru, dok je u Nemačkoj zabeležen veliki broj saobraćajnih nezgoda, uključujući lančani sudar u kojem je učestvovalo čak 30 vozila na severu zemlje.

U Belgiji su policajci obezbedili sklonište za beskućnike, ali su pozivi na oprez beskućnicima upućeni i širom Evrope.

U Francuskoj je plan za slučaj "velike hladnoće" pokrenut u 68 departmana.

Francuska; Foto: Beta/AP/Bob Edme Francuska; Foto: Beta/AP/Bob Edme

U Holandiji klizaju po kanalima, u Poljskoj 5 žrtava

Holandske vlasti zabranile su plovidbu čuvenim kanalima u Amsterdamu zbog velike hladnoće i debelog leda koji se stvorio na površini vode. Kako se navodi, to će omogućiti građanima i turistima da slobodno klizaju po kanalima, što se nije dogodilo od 2012. godine, prenosi AP.

U Poljskoj je zbog hladnoće od minus 22 umrlo pet osoba, čime je ukupan broj osoba koje su ove zime preminule od hipotermije porastao na 58.

U Francuskoj određeni broj migranata koji spavaju u šatorima na obali Sene zatečen je velikom hladnoćom.

Nemačka; Foto: Beta/AP/Axel Heimken Nemačka; Foto: Beta/AP/Axel Heimken

U velikom delu Nemačke prethodna noć je bila jedna od najhladnijih i u nekim delovima zabeleženo je čak minus 30 stepeni.

Kako su meteorolozi najavili, temperature će ostati ledene i u noći između utorka i srede, pri čemu se u nekim oblastima u Nemačkoj očekuju 24 Celzijusova stepena ispod nule, dok je za

Estoniju najavljeno -29 stepeni, a u Češkoj Republici -18 stepeni.

Veći deo Evrope trenutno se suočava sa niskim temperaturama zbog ledenog talasa nazvanog "zver sa istoka".

Sneg izazvao saobraćajni haos u Velikoj Britaniji

Velike snežne padavine su u mnogim delovima Velike Britanije izazvale probleme u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju i dovele do zatvaranja stotina škola širom zemlje.

Velika Britanija; Foto: AP/Andrew Milligan Velika Britanija; Foto: AP/Andrew Milligan

U istočnim delovima zemlje je već danas bilo na snazi upozorenje o snegu i ledu, a meteorolozi kažu da bi neka sela mogla biti potpuno odsečena, sa prekidom snabdevanja strujom i slabijim signalom na mobilnim telefonima.

Veće železničke kompanije su prijavile otkazivanje polazaka i probleme u pružanju usluga.

Britiš ervejs je otkazao više kraćih letova dok istovremeno pokušava da održi duže letove sa aerodroma Hitrou.

Jak sneg se sutra očekuje u severoistočnoj Engleskoj i Škotskoj.

Srbija: Nestali starac se smrzao na poljskom putu

Meštanin V. M. (75) iz Malošišta, koji je nestao 26. februara, pronađen je mrtav na poljskom putu u ataru ovog mesta u opštini Doljevac. Kako piše "Blic", on je preminuo usled smrzavanja.

Nestanak V.M, koji je bolovao od senilne demencije, prijavili su članovi njegove najbliže porodice u ponedeljak oko 19.50 časova nakon čega je raspisana potraga za njim.

Nakon što je telo čoveka pronađeno na lokalnom putu u ataru Malošišta, ustanovljeno je da je umro zbog smrzavanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve