LEKOVI U KARANTINU

LEKOVI U KARANTINU


Dok farmaceutske kuće čekaju obnovu registracije za više od 120 medikamenata koje izdaje ALIMS, sporni lekovi stoje u karantinu. Proizvođači tvrde da je problem u neažurnoj Agenciji, država uverava da nema mesta za paniku, a pacijenti u apotekama sve teže nabavljaju lekove za hipertenziju, dijabetes, diuretike, pojedine antidepresive i antibiotike

Problem je nastao kada je u Srbiji nestalo leka za pritisak. A svima je jasno koliki je to problem. Osim “Hemofarmovog” “indapresa SR”, makedonskog “indamapida”, u apotekama poslednjih nedelja nije bilo moguće naći ni lek “ravel”, inače paralelu istog leka slovenačkog proizvođača “Krka”. U panici su bili i pacijenti koji piju terapiju za bolesti srca, poput “izosorba”, koji proizvodi “Zdravlje” Leskovac, ali i “tripliksama”. O nestašici pojedinih lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska, ali tek nakon pisanja medija, javnost i pacijente zvanično je obavestio i Republički fond za zdravstveno osiguranje navodeći da je nestašica samo posledica povećane potrošnje lekova u poslednjom periodu, kao i da su preduzete sve neophodne mere kako bi se tržište snabdelo potrebnom količinom ovih lekova.

U krizni PR ubrzo se uključilo i Ministarstvo zdravlja sa Zlatiborom Lončarom na čelu, koji je za RTS, posle nekoliko dana, slavodobitno obnarodovao da nema mesta za paniku i zabrinutost jer su prve količine ovog leka stigle u Srbiju.
– Nema razloga za zabrinutost, a kamoli za paniku. Lek je ušao u Srbiju, stiže iz Slovenije, a u toku dana biće u apotekama. To je količina od više hiljada kutija slovenačkog pakovanja leka. Takođe, aktivna supstanca koja se koristi kod ovog leka već je stigla i u domaćim fabrikama krenula je proizvodnja, tako da će narednih dana situacija biti potpuno normalizovana – rekao je Lončar.

On je potom ponovio obrazloženje da je potrošnja ovog leka u decembru bila 30 odsto viša u odnosu na sve prethodne godine kada se najviše prodavao, a da su količine nabavljene u odnosu na to koliko se taj lek trošio u prethodnom periodu.

Opširniji tekst pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar