LIHTENŠTAJN: Zemlja poreskog raja koju možete obići za pola sata (VIDEO)

LIHTENŠTAJN: Zemlja poreskog raja koju možete obići za pola sata (VIDEO)

youtube


Lihtenštajn,  malena zemlja locirana u srednjoj Evropi koju ogružuju granice sa Švajcarskom i Ausrijom, razlikuje se od drugih po tome što leži u podnožju planinskih venaca Alpa i što nema izlaz na more.
Ova mala zemlja izuzetno je privlačna ljubiteljima zimskih sportova, tako da ima izuzetno razvijen, i ovde veoma popularan, skijaški turizam.

Glavni grad Vaduz ima svega 5.000 stanovnika, a ono što ovu zemlju izdvaja od mnogoih je to što je ona jedan “poreski raj” za preduzetnike
Maksimalna poreska stopa od 18 odsto privčači veliki broj poslovnih ljudi da tu pokrenu svoj biznis, kao i krajnje pojednostavljen administrativni postupak.

Ova državica je danas jedna od retkih zemalja u svetu koja ima – veći broj registrovanih preduzeća od broja stanovnika, bez obzira na ograničene izvore prirodnih resursa.

Čak 75 hiljada stranih kompanija ima svoje predstavništvo u Lihtenštajnu, iako su neka od njih veličine šaltera, važno je imati ga u Lihtenštajnu!
Lihtenštajn nije mnogo urbanizovan s obzirom da se nalazi na površini od samo 160 kilometara kvadratnih, a ukupan broj stanovnika iznosi samo 33.987.

Pojedini tvrde da se čitava zemlja može obići za malo više od pola sata.

Svetli kamen, kako glasi u prevodu ime ove države potekla je od istoimene dinastije koja je došla je na ove prostore iz dalekog dvorca Donjoj Austriji. Taj dvorac je bio u posedu dinastije od 1140. godine. U 13. veku su izgubili vlasništvo nad njim, ali su ga povratili 1807. za vreme vladavine Napoleona.

Tokom dalje vladavine dinastija je sticala posede u Moravskoj, Šleskoj, Donjoj Austriji, i Švajcarskoj. No, većina tih poseda je bila pod feudalnom vlašću drugih plemićkih porodica naročito porodice čuvene dinastije Habzburg.

Konačno, 23. januara 1719. nemački car Karlo VI proglasio je Lihtenštajn – kneževinom nazvavši je po imenu Antona Florijana od Lihtenštajna (tek tada su se stekli uslovi za samostalnost kneževine).

KOJIM BIZNISOM SE BAVE U LIHTENŠTAJNU POGLEDAJTE OVDE:

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Jelena

    Upravo je sve tacno. Ja radim u Triesenberg, jedno malo mesto u Lihtenstajnu. Bavimo se intelektuelnom svojinom sta se tice patenata i marki. Lihtenstajn se mozda zaisto za pola sata obici, kad se krene iz najjuznijeg dela iz mesta Balzers i ide se do zapadnog mesta ka granici do Austrije Feldkirch, ne treba vise od pola sata autom. Granicni prelazi su jako mali i puni prirode. Ja imam cesto posetu iz Srbije i Nemacke ovde, svi odusevljeni preirodom, aplima i narodom.. Inace standard jeste ovde jako visok….

+ Ostavite komentar