MARIĆ O VEŽBI S NATO: Imamo “srce i znanje”, ali zaostajemo u tehnici

MARIĆ O VEŽBI S NATO: Imamo “srce i znanje”, ali zaostajemo u tehnici

Foto: YouTube screenshot


Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je vežba spasavanja u vanrednim situacijama “Srbija 2018” pokazala da pripadnici službe kojom upravlja imaju znanje, ali da zaostaju s tehničkom opremom.

“Tehničko-tehnološki segment vežbe koju smo mogli da vidimo je ono na čemu moramo još puno da radimo, ali nemam osećaj da zaostajemo u pogledu znanja koji naši pripadnici sektora imaju”, rekao je Marić za Radio televiziju Srbije.

On je dodao da ga čini ponosnim to što pripadnici službe za vanredne situacije kojima upravlja imaju “srce i znanje”, ali je ukazao na to da treba još da se radi na tehničkom opremanju i kadrovskom jačanju.

Marić je kazao da se u Srbiji malo zna o tome da se NATO bavi vanrednim situacijama, a da ta služba postoji 20 godina.

“Lepota ovog posla je humanost, tu se ne bavite ratovima, sukobima, nego spasavanjem ljudskih života i kad vidite još okupljene ljude iz 38 zemalja i sa istim ciljem, onda vam bude srce puno”, objasnio je Marić.

Kako je rekao, tendencija je da se u državama bivše Jugoslavije održavaju vežbe spasavanja, ali za njega je bilo iznenađenje što je Srbija izabrana za domaćina ove godine.

“S druge strane smo ponosni, pokazujemo kao država i ministarstvo i služba da možemo ovakve vežbe da organizujemo, a ono što su prve reakcije je da su svi prezadovoljni kako sve izgleda”, zaključio je Marić.

Vežba “Srbija 2018” održava se od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, uz učešće 2.000 ljudi iz 38 zemalja.

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i NATO agencija Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar