MINISTAR LONČAR NA SKUPU ” ZDRAVSTVO SRBIJE” : Učinićemo sve da zadržimo lekare u zemlji

MINISTAR LONČAR NA SKUPU ” ZDRAVSTVO SRBIJE” : Učinićemo sve da zadržimo lekare u zemlji

Foto: YouTube screenshot


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da će država, da bi zadržala mlade lekare, svakih šest meseci zapošljavati po 50 novih lekara, kao što je nedavno zaposlila 100 najboljih diplomaca.

On je to rekao na skupu “Zdravstvo Srbije u narenim decenijama” koji je održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU). ; Ministar je novinarima rekao da je SANU pravo mesto na kome se mogu postaviti pitanja i dobiti odgovori o tome gde je i kuda ide zdravstvo u Srbiji.

“Akademija je odlično mesto da svako kaže svoje mišljenje gde je zdravstvo i da to uvrstimo u naš program koji treba da bude sproveden u narednih 10 godina. Taj program ima tri tačke – obnavljanje postojeće infrastrukture i izgradnja nove, zapošljavanje i edukovanje novih kadrova i nabavka novih i savremenih aparata i opreme”, kazao je Lončar.

On je najavio da će država u narednom periodu odobravati više specijalizacija, doktorskih studija i povećati plate zaposlenima, a takvim programom Srbija bi trebalo da za tri do četiri godine postane lider u zdravstvu u regionu.

“Mi za sada nemamo problem kao druge zemlje, da se kada se objavi konkurs za lekare, niko ne javi. Sve ćemo učiniti da do tog trenda koji je aktuelan svuda u Evropi ne dodje, tako što kao sistem već prepoznajemo mlade lekare čim završe studije”, rekao je Lončar.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je da Akademija pokušava da gleda decenijama unapred, pa tako sastanak o zdravstvu nije bio prvi koji je održan u njihovim prostorijama.

“U susret budućnosti se ide kada se posmatra Srbija u 2060. godini. Koliko se ja razumem u medicinu, nas u tim godinama neće biti, ali imamo odgovornost da o tim godinama razgovaramo i planiramo”, kazao je Kostić. ; Potpredsednik SANU akademik Ljubiša Rajić rekao je da izgradnjom bilo kog medicinskog objekta nije rešen problem zdravstva.

“Novinari često pišu: izgradili smo Klinički centar u Nišu i mirni smo narednih godina. Medjutim, tako nije rešen problem jer je potrebno dalje ulaganje u taj objekat svake godine”, rekao je Rakić.

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović izjavio je da taj institut u saradnji sa SANU radi na dokumentu “Srbija 2040. godine”.

“Projekcije su takve da se očekuje smanjenje broja ljudi u Srbiji za 1,5 miliona te 2040. godine. Već 2030. godine očekuje se da će četvrtina stanovništva biti starija od 45 godina. Strategija razvoja mora da obuhvati ne samo ekonomski rast, već poboljšanje kvaliteta života svih gradjana”, objasnio je Šagovnović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar