Društvo
28.08.2018. 12:35
R.E./B92/Prva TV

MUKE SA VOZAČIMA U GRADSKOM PREVOZU: Masovno odlaze u inostranstvo za veće pare, trenutno Beogradu treba njih 200

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Snimak vozača GSP-a kojem su putnici pokazivali kako da dođe do Zelenog venca pokrenuo je pitanje ko vozi Beograđane i da li su putnici bezbedni.

TV Prva je pokušala da dobije odgovor iz GSP-a o tome zašto se zapošljavaju vozači kojima putnici pokazuju kojim putem bi trebalo da voze, a odgovor koji je dobijen od sindikada vozača da gradskom javnom prevozniku nedostaje oko 200 vozača.

Tu priču potvrdio je i Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja, koji je za Vesti TV Prva rekao da je GSP prinuđen da ponekad zapošljava i vozače koji nisu upoznati s gradskim trasama linija, nadajući se da će oni vremenom naučiti trase.

„Prinuđeni su jer bi u suprotnom morali da parkiraju vozila. Nema dovoljno vozača jer oni odlaze u zemlje EU, u kojima su veoma traženi zbog svoje stručnosti i gde su im uslovi rada i plata znatno bolji“, kaže on.

Procena je da u Srbiji nedostaje oko 5.000 vozača, odlaze u države Zapadne Evrope, gde im je plata i pet i šest puta veća nego ovde. Vozači GSP-a su jako cenjeni jer rade u najtežim uslovima i dobri su radnici.

Prema njegovim rečima, procena prevoznika u putničkom saobraćaju je da 37 odsto prihoda od ukupnih prihoda ostvarenih u tom saobraćaju odlazi u sivu ekonomiju.

“To je gubitak za njih oko 600 miliona evra, za državu gubitak oko 100 miliona evra. Ukoliko bi se to rešilo plate vozača bi mogle da budu duplo veće a prevoznici bi svake godine mogli da kupuju 20 odsto novih vozila i da zanavljaju celu flotu za pet godina, a ne sada samo jedan odsto godišnje zamene”, kaže Božović.

Na pitanje da li je nedostatak kvalifikovanih vozača razlog da se ugrožava bezbednost putnika zapošljavanjem onoih koji ne poznaju ni trase linija, ili tako što privatni prevoznici zapošljavaju penzionere, o čemu su pisali neki mediji, Božović ponavlja da vozača nema dovoljno i da bi, ukoliko se ne zaposle novi, GSP morao da redukuje broj linija i vozila, da se obustavi 20 do 30 odsto saobraćaja.

„Ukoliko smo spremni da obustavimo određeni deo saobraćaja, možemo ići na to da se traže samo dobri vozači. Međutim, takva obustava saobraćaja uticaće na sve. Prinuđeni smo da radimo sa onim što imamo“, zaključio je Božović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve