Društvo
20.08.2018. 16:24
R.E/021.rs

Na novosadskim ulicama sve više kukastih krstova

krst.jpg

Antigrafiti jedinica u okviru Gradskog zelenila mesečno izlazi na teren između 40 i 50 puta zbog grafita mržnje na ulicama odnosno fasadama zgrada u Novom Sadu.

Ova jedinica, koju čine postojeći radnici Zelenila (građevinska operativa) reaguje po nalogu komunalne policije i na terenu prekrečava grafite.
Kako za 021 kaže Ivan Nožinić iz ovog preduzeća, grafiti koji se ubedljivo najčešće pojavljuju i potrebno ih je uklanjati su kukasti krstovi.
"To je zaista poražavajuće da se događa u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine. U poslednje vreme povećan je broj grafita usmerenih protiv Roma, a prvi put u većem broju pojavili su se i antiruski grafiti mržnje", navodi Nožinić.
Prethodnih godina pojavljuju se grafiti različitih uvredljivih sadržaja, pa i poziva na linč. Tako je bilo 2015. godine, kada su osvanuli grafiti "Smrt novinarima" na Novom naselju, kao i "Smrt Pajtiću", što je izazvalo osude i opozicije i vladajuće koalicije. Bilo je i grafita uperenih protiv migranata, izbeglica, Roma, muslimana, a jedinica je na terenu uklanjala i grafite političke organizacije Treća Srbija i čak ispostavila račun stranci, u iznosu od 135.601 dinara.
Uklanjanje grafita plaća se iz budžeta Grada jer je veoma teško nadležnima da pronađu počinioce.
"Gradsko zelenilo poziva građane da, ukoliko primete natpise koji pozivaju na mržnju, takve slučajeve prijave isključivo Komunalnoj inspekciji", napominje Nožinić.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve