NA PRAZNIK SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG VLADIKA GRIGORIJE SE OPROSTIO OD HERCEGOVACA: Odlazi u Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke

NA PRAZNIK SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG VLADIKA GRIGORIJE SE OPROSTIO OD HERCEGOVACA: Odlazi u Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke

Foto: Printscreen Youtube


Na završenom prolećnom zasedanju Sabora SPC izabrane su nove vladike. Vladika Grigorije odlazi u eparhiju u Nemačkoj, piše “Blic“.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, a na njegovo mesto imenovan je monah manastira Tvrdoš, otac Dimitrije, navodi list.

Na saboru je izabrana i nova crkvena vlada u koju ulaze episkop šumadijski Jovan i vladika bački Irinej.

Kako piše taj list, on se danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog oprostio od svojih Hercegovaca i Eparhije zahumsko hercegovačke u kojoj je služio 25 godina.

Vladika je poručio da mu “pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana“.

“Čovek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi”, besedio je vladika.

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov predlog izabrao za naslednika.

Kako pišu Frankfurtske vesti, novine srpske zajednice u Nemačkoj, tamošnji Srbi i sveštenstvo dočekuju vladiku Grigorija s nadom i verom da će uspjeti da uredi ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko hercegovačkom i primorskom.

Vladika Grigorije će Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzeti od administratora i privremenog upravitelja vladike Andreja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar