Društvo
12.05.2018. 17:00
R.E./Blic, Foto: Printscreen Youtube

NA PRAZNIK SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG VLADIKA GRIGORIJE SE OPROSTIO OD HERCEGOVACA: Odlazi u Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na završenom prolećnom zasedanju Sabora SPC izabrane su nove vladike. Vladika Grigorije odlazi u eparhiju u Nemačkoj, piše "Blic".

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, a na njegovo mesto imenovan je monah manastira Tvrdoš, otac Dimitrije, navodi list.

Na saboru je izabrana i nova crkvena vlada u koju ulaze episkop šumadijski Jovan i vladika bački Irinej.

Kako piše taj list, on se danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog oprostio od svojih Hercegovaca i Eparhije zahumsko hercegovačke u kojoj je služio 25 godina.

Vladika je poručio da mu “pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana“.

“Čovek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi”, besedio je vladika.

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov predlog izabrao za naslednika.

Kako pišu Frankfurtske vesti, novine srpske zajednice u Nemačkoj, tamošnji Srbi i sveštenstvo dočekuju vladiku Grigorija s nadom i verom da će uspjeti da uredi ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko hercegovačkom i primorskom.

Vladika Grigorije će Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzeti od administratora i privremenog upravitelja vladike Andreja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve