NAJVEĆI DONATOR: Evropska unija od 2015. dala Srbiji 100 miliona evra zbog dolaska migranata

NAJVEĆI DONATOR: Evropska unija od 2015. dala Srbiji 100 miliona evra zbog dolaska migranata

Foto Carina Srbije


Evropska unija je sa skoro 100 miliona evra pomoći najveći donator Srbije za upravljanje migracijama, rekao je danas u Vranju Nikola Bizel, šef Prvog sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Istakao je da se obilaskom Prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Vranju uverio da pomoć na adekvatan način stiže do migranata. Bizel je rekao da je pomoć EU namenjena i lokalnim zajednicama koje su pomogle u prihvatu migranata.

U Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Vranju, koji je otvoren u maju prošle godine u renoviranim prostorijama motela, sredstvima EU je obezbedjen smeštaj za 170 migranata koliko ih trenutno ima, obezbedjena je hrana, zdravstvena nega i obrazovanje, a EU plaća i tekuće troškove smeštaja i osoblja.

Bizel je u poseti s predstavnicima Medjunarodne ogranizacije za migracije (IOM), programa Ujedinjenih nacija – UNDP i UNOPS, predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sa gradskim zvaničnicima su u pešačkoj zoni u Vranju razledali izložbu slika nastalih tokom prolaska više od milion izbeglica i migranata kroz Prihvatni centar u Preševu.

Šefica Misije IOM u Srbiji Lidija Marković je rekla da su izložene slike svedočanstvo najvećeg migrantskog priliva u Srbiji, 2015. godine, i da su samo zajedničkim radom medjunarodne organizacije, državne ; lokalne vlasti uspele da se izbore sa izazovima i da na najbolji mogući način pomognu tim ljudima.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je rekao da “svaka slika na izložbi ‘Ostavljena sećanja’ prokazuje veliku golgotu koju su migranti i izbeglice preživeli”, i ovekovečava patnje kroz koju su prošli na “Balkanskoj ruti”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar