“Narodni front” se seli na Bežanijsku kosu

“Narodni front” se seli na Bežanijsku kosu


Sledeće godine počinje gradnja Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front” na Bežanijskoj kosi i u toku je priprema planske dokumentacije za taj projekat, najavio je za „Politiku” Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Predviđeno je da se bolnica gde će bebe dolaziti na svet izgradi u blizini KBC „Bežanijska kosa”, na površini koja je sada obična livada, navodi beogradski dnevnik.

„Pre donošenja odluke o izgradnji objekta analizirali smo koliki bi bili troškovi rekonstrukcije postojeće zgrade u centru grada i zaključili da se više isplati da se podigne potpuno nova bolnica”, objašnjava Blagojević.

Idealno bi bilo, navodi on, da ove godine počne da se projektuje zgrada, kako bi gradnja počela 2020. godine.

„Trenutno je važno da grad Beograd usvoji plansku dokumentaciju, a onda će posao da vodi sama bolnica, dok mi imamo zadatak da pratimo šta se i kako radi”, kaže Blagojević.

U međuvremenu, sa rukovodstvom klinike je dogovoreno da, dok se ne završi izgradnja novog objekta, a samim tim i preseljenje na Bežanijsku kosu, mogu da traže opremu koja im je neophodna u radu, ali je bitno da sve bude mobilno i prenosivo.

„To je uslov, kako bi ta oprema mogla da se prenese u novo porodilište. Dogovaramo spisak neophodnih uređaja koji moraju da se nabave za kliniku zarad unapređenja uslova rada do preseljenja”, kaže Blagojević.

Šta će posle preseljenja klinike biti sa postojećom zgradom u Ulici kraljice Natalije – još nije odlučeno, a reč je o zdanju sa veoma zanimljivim istorijatom.

Zgrada ove klinike je nakon Drugog svetskog rata, sve do 1. marta 1955, bila sedište tajne policije Ozne, kaže profesor dr Snežana Rakić, bivša direktorka GAK „Narodni front” i sadašnja načelnica porodilišta.

Današnjoj klinici je ostala stara arhitektura, kao i direktorska soba u kojoj je nekada sedeo Slobodan Penezić Krcun, šef tajne službe, a na nekoliko mesta nalaze se još „skriveni” ormari, kao i tajna vrata koja vode u drugu prostoriju, te bi zgrada mogla da se pretvori u svojevrsni muzej – kao svedočanstvo jednog vremena, zaključuje „Politika”, prenosi Tanjug.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar