Nemačka pomaže povratnike u Srbiju

Nemačka pomaže povratnike u Srbiju


Svake godine hiljade srpskih građana, vraćaju se iz Nemačke, jer nemaju regulian boravak u ovoj zemlji. Povratnici se, međutim, i u Srbiji susreću sa brojnim i kompleksnim problemima. Oni pogađaju čitave porodice, a ne samo pojedince.

Alexander Seidl 22.11.2018.

Najranjiviju grupu povratnika u više od 80 odsto slučajeva čine Romi. U cilju što bolje i uspešnije procedure i pomoći povratnicima, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ je u Srbij, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje uspostavila Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK.

Giz 22.11.2018.

Deo aktivnosti DIMAK-a je da sve povratnike savetuje i informiše o mogućnostima zapošljavanja u Srbiji, pomaže da pokrenu sopstveni posao i prođu kroz neku od obuka.

Jedan od pozitivnih primera povratnika koji su uspešno prošli proceduru povratka je i Emiliano Pavković. Odrastao je u siromašnoj porodici u Bojniku, a težak život u Srbiji naterao je njega i njegovu porodicu da krenu put Nemačke 2010. godine.

Emiliano Pavković

– Krenuli smo sa nadom da obezbedimo bolji život. Moja porodica je verovala da možemo da ostanemo u Nemačkoj, ali smo deportovani 2016. godine. Kao korisnik projekta Nemačke razvojne saradnje završio sam obuku za digitalni marketing. Nakon toga konkurisao sam i dobio podršku u opremi za pokretanje malog biznisa i u avgustu 2018. godine otvorio firmu koja se bavi digitalnim marketingom. Zahvaljujući nemačkoj Vladi moja porodica i ja imamo šansu za novi početak u Srbiji – kaže Emiliano Pavković koji je, kao i mnogi drugi povratnici prezentovao svoje iskustvo na juče održanoj konferenciji „RE:TURN Serbia”, posvećenoj reintegraciji povratnika po Sporazumu o readmisiji.

Konferencija je održana u okviru globalnog Programa migracije za razvoj nemačko-srpske razvojne saradnje koju sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Alexander Seidl 22.11.2018. (1)

U programu DIMAK-a do sada je učestvovalo više od 370 povratnika. Različite stručne obuke prošle su 92 osobe, a 105 pojedinaca je primilo finansijsku podršku u opremi za pokretanje malog biznisa.

Olivera Pantović, nacionalna koordinatorka Programa Migracije za razvoj u ime GIZ-a ističe da „program ulaže maksimalne napore da se dobvrovoljnim povratnicima omogući dostojanstven, stabilan i održiv povratak”.

Olivera Pantović i Emiliano PavkovićEmiliano Pavković`

– Stvaramo nove šanse za njihov život u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima u Srbiji savetujemo ih i informišemo o mogućnostima zapošljavanja, pomažemo da pokrenu sopstveni posao, prođu kroz neku obuku, reše stambeno pitanje, itd. Cilj današnje konferencije je da se tema readmisije i reintegracije vrati na „društvenu agendu” i da pokrene sve strukture u Srbiji, kako bi se povratnicima omogućila uspešna reintegracija, koja bi sprečila ilegalnu migraciju u zemlje Zapadne Evrope – kaže Pantović.

Direktorka sektora za podršku zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje, Neda Milanović ističe važnost individualnog pristupa svim povratnicima. Ona objašnjava da se poseban prioritet za uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja daje teže zapošljivim kategorijama.

Neda Mianović 22.11.2018.

– Upravo u toj kategoriji značajno mesto zauzimaju povratnici po Sporazumu o readmisiji i poseban je izazov preduzimati aktivnosti koje mogu da ih na pravi način integrišu u tržiste rada. Nama je na raspolaganju prilično široka lepeza programa i mera, od direktne subvencije poslodavcima za zapošljavanje ovih kategorija, preko raznih motivacionih programa, do programa obrazovanja i obuka koji dovode do povećanja znanja, kompetencija i veština – rekla je Neda Milanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar