Društvo
17.09.2018. 14:53
R.E./Beoinfo

NESEBIČNO POMAGAO SRPSKOJ VOJSCI NA KRFU: Grk Janis Janulis dobija ulicu u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, usvojene su inicijative za postavljanje skulptura vajarke Olge Jevrić, podizanje spomen-obeležja rok muzičaru Milanu Mladenoviću, kao i imenovanje jedne ulice u prestonici po Janisu Janulisu.

- Postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvorićemo muzej na otvorenom i mogućnost domaćim i stranim posetiocima da se upoznaju sa delima jedne od najvećih naših skulptorki koja je stekla svetsku slavu. Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo proces rekonstrukcije platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep, rekonstruisani plato, već i svojevrsno spomen-obeležje - istakla je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Ona je podsetila da se u ovoj godini obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i dodala da je to dobra prilika da se Grad Beograd, dodeljivanjem naziva ulici, oduži dobrotvoru Janisu Janulisu za sve zasluge koje je učinio za srpski narod na Krfu.

Glavni urbanista Milutin Folić, na ideju arhitekte Borisa Podreke, podneo je inicijativu za postavku osam skulptura Olge Jevrić u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu, koji se uređuje po zamisli ovog svetski poznatog arhitekte.

- Park je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike. Postavljanje skulptura na predloženoj lokaciji učiniće da se oplemeni javni prostor, a ujedno predstavlja i jedan od načina da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki - istakao je Folić.

Za Milana Mladenovića su mnogi čuli, ali ne i za Janisa Janulisa.

- Janis Janulis je bio seljak sa grčkog ostrva Krf koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se 1916. godine iskrcala na Krf posle albanske golgote. Janis Janulis je Srbima poklonio zemlju na kojoj su podigli logor, gde su se oporavljali i odakle su kasnije prebačeni na Solunski front. Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, odužujući se ovom srpskom dobrotvoru, podiglo je spomenik Janisu Janulisu u centru sela Agios Mateos - rekla je Beograđanka Jelena Spasić koja je podnela inicijativu da se jednoj ulici u Beogradu dodeli naziv po Janulisu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve