Društvo
29.08.2018. 16:27
R.E./Pravda

NEVEROVATNO OTKRIĆE U JADRANSKOM MORU: Italijanska olupina iz 1866. krije tajnu zlata vrednu (VIDEO)

zlato.jpg

U olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru, međunarodna ronilačka ekipa pronašla je sef u kome bi moglo da bude zlato.

HRT navodi da se ronioci nadaju da bi u sefu moglo da bude zlato koje je, veruje se, taj brod prenosio za italijane u Dalmaciji.

Ako je reč o tom zlatu, to blago bi danas vredelo nekoliko desetina miliona evra prema procnama.

Naučna ekspedicija traži od Hrvatske da odobri još dva zarona zbog toga.

"Nikada u životu nisam video pod morem veliki sef, a kako sam čuo za staru legendu o blagu na brodu “Re d'Italia“, nadam se da je to taj. Dodirnuo sam ga, sef je metalan, mislim da je to taj" - rekao je Tomas Bauer, član međunarodne ekipe vrhunskih ronilaca koji ovih dana istražuju tu slavnu olupinu, prenosi HRT.

„Re d'Italia“ potonula je u veliku morsku dubinu Jadrana na čak 115 metara dubine tako da je svaki zaron izuzetno izuzetno zahtevan za ronioce. Oni moraju da koriste posebnu vrstu opreme, a ronjene traje i po nekoliko sati.

Sef je otkriven tokom četvrtog, poslednjeg zarona koje je odobrila država Hrvatska.

"Sef bi kao takav trebalo da ide na istraživanje, jer taj sef i taj brod čuva i 391 duša potonula tokom borbe u Viškom boju " - rekao je hrvatski ronilac Lorenco Marović.

Inače, roniocima koji otkriju potonulo blago po zakonu pripada 10 odsto vrednosti blaga.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve