NEZAPOSLENI SA ZAPADNOG BALKANA SA NESTRPLJENJEM DOČEKALI USVAJANJE ZAKONA: Nemačka širom otvara vrata radnicima

NEZAPOSLENI SA ZAPADNOG BALKANA SA NESTRPLJENJEM DOČEKALI USVAJANJE ZAKONA: Nemačka širom otvara vrata radnicima

Foto: YouTube screenshot


Nezaposleni sa Zapadnog Balkana sa nestrpljenjem očekuju da nemački Bundestag usvoji Zakon o zapošljavanju. Nadaju se da će najjača evropska ekonomija otvoriti vrata za stotine hiljada radnika sa naših prostora.

Vlada je već usvojila zakon, sad se čekaju zakonodavni organi, a propis bi konačno trebalo da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Dugogodišnji dopisnik iz Nemačke Nenad Radičević kaže da su mediji prenosili da se time ukidaju radne vize, ali da to nije baš tako jednostavno.

“Postojaće mogućnost, ukoliko imate kvalifikacija, da dođete u Nemačku na šest meseci i da za to vreme tražite posao, ali morate da imate sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas izdržavati za to vreme. I nećete smeti da radite nešto drugo van svoje profesije”, naveo je Radičević.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon bi trebalo da otvori Nemačku za ljude koji imaju zanate.

“Do sada smo znali za odlazak medicinskih radnika, ali Nemačka ima manjak zanatskih ljudi”, kaže Radičević.

Nemački ministar zdravlja je rekao da nedostaje 17.000 negovatelja i najavio da će taj kadar da “usisaju” sa ovih prostora.

Radičević je rekao da oni koji dolaze u Nemačku moraju da znaju nemački jezik, a nivo znanja mora da bude u skladu sa poslom kojim se bave.

Dodaje da, iako se pominjalo i doškolovavanje, ovim zakonom nije jasno kako će to izgledati.

Radičević ističe da sadašnje nemačke vlasti žele da izgrade sistem po kome će da uvezu radnike, a u toj državi ukoliko imate kvalifikacije i dobar ste radnik nema diskriminacije.

Kada je reč o zaradama, Radičević je naveo primer medicinskih sestara, koje u Nemačkoj mogu da zarade 2.000 do 2.500 evra. Međutim, kaže da su tu uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci.

Dodaje da pri gledanju ponuda treba biti oprezan, jer iznajmljivanje trosobnog stana iznosi i do 1.500 evra, struja je skuplja nego u Srbiji. Napominje da Nemci izražavaju platu u bruto iznosu.

Na konstataciju da u Nemačkoj smatraju da je jeftinije zaposliti našeg radnika od robota, Radičević kaže da je razlog tome što su naši ljudi predani poslu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar