NIKOLA KALABIĆ REHABILITOVAN I U DRUGOM STEPENU?! Presuda ” zadržana” na Odeljenju sudske prakse zbog zamerki na proces

NIKOLA KALABIĆ REHABILITOVAN I U DRUGOM STEPENU?! Presuda ” zadržana” na Odeljenju sudske prakse zbog zamerki na proces

foto: Printscreen Youtube


Presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom se potvrđuje rehabilitacija četničkog komandanta Nikole Kalabića još nije objavljena, pošto je presuda “zadržana” na Odeljenju sudske prakse koje je imalo zamerke na taj proces, preneo je danas “Nedeljnik”.

Slučaj je po žalbi države koju zastupa Više javno tužilaštvo u Valjevu dospeo na Apelacioni sud u Beogradu, gde je sudsko veće 12. septembra donelo odluku kojom se potvrdjuje rehabilitacija nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini i bliskog saradnika Dragoljuba Draže Mihailovića.

Prema saznanjima Nedeljnika, odluka o “slučaju Kalabić” predmet je ozbiljnog neslaganja unutar Apelacionog suda, zbog čega se odugovlači sa objavljivanjem presude, a prema dokumentima do kojih je Nedeljnik došao, Odeljenje sudske prakse je sazvalo zajedničku sednicu svih sudija Apelacionog suda u Beogradu kako bi se pred njih izneo ovaj sporni predmet, uz obrazloženje da je potrebno ujednačiti sudsku praksu.

Sudije koje su donele presudu otvorile su pitanje ovlašćenja koje “sudska praksa” ima, odakle sve dolaze pritisci da se presuda izmeni, a prvenstveno pitanje samostalnosti u radu sudija, pošto je veće koje je presudu donelo čvrsto u odluci da od nje ne odstupi, piše “Nedeljnik”.

Viši sud u Valjevu je u aprilu prošle godine rehabilitovao Kalabića.

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrdjivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se “rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosudjivanim”.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrdjeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar