NOĆNA MORA NEKIH STUDENATA: Ovo su ispiti zbog kojih se decenijama studira u Srbiji

NOĆNA MORA NEKIH STUDENATA: Ovo su ispiti zbog kojih se decenijama studira u Srbiji


Jedan predmet na Geografskom fakultetu za neke studente je nemoguća misija, pa na diplomu čekaju i po dve decenije. Takvih predmeta koji se polažu i padaju godina ima i na mnogim drugim fakultetima. RTS je proveravao kakve su mogućnosti studenata kada naiđu ne ovakav problem.

Ko položi baš taj ispit – završio je fakultet. Ta mantra i danas je popularna među studentima, a u slučaju Geografskog fakulteta važi za predmet profesorke Mile Pavlović. Neki su zbog tog predmeta i odustali od diplome, a među najupornijima je student koji je 27 puta izlazio na ispit. Oni koji ne mogu da polože najviše se žale na čudna pitanja koja profesorka postavlja.

“Neki čak i ne pokušavaju da izađu do poslednje godine, plašeći se da neće položiti. U stvari, iz iskustava starijih studenata saznali su da traži sve od reči do reči, da traži informacije kao što je broj stoke, ovaca ili konja u nekom gradu u Drugom svetskom ratu, ili koje su se žitarice gajile u Jugoslaviji”, kaže student Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sličan problem imali su i studenti Fakulteta veterinarske medicine. Oni su uz angažovanje uprave malu prolaznost uspeli da reše.

“Ako neki fakultet ima oko 40, 45 ispita i ako taj neko od studenata ispolaže 42, 43 ispita i ima problem sa jednim ispitom očigledno da nije problem sa tim studentom, već je problem u uslovima prolaznosti, kriterijumima ili nekim drugim neprilagođenostima od strane profesora”, ukazuje Nebojša Aleksić, predsednik studentskog parlamenta Fakulteta veterinarske medicine.

Gotovo da nema fakulteta na kom se neki ispit polaže teže nego ostali, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu i ističe da ako se utvrdi da problem nije samo teškoća predmeta, treba da se reaguje.

“Ima načina da se prevaziđe problem, kao što smo rekli, autonomija rada nastavnika ne znači da nastavnik ne odgovara za svoj rad. I ja verujem da je istina na pola puta negde, a naš je zadatak da obezbedimo optimalne uslove za studiranje za sve naše studente”, navela je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

Ostale su zapamćene žalbe studenata Farmacije na polaganje farmakologije. Srpska književnost 20. veka zadavala je teškoće studentima Filološkog fakulteta u Beogradu, a studenti Filozofskog fakulteta u Nišu imali su primedbe na prolaznost na predmetu Osnovi socijalne psihologije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar