O NAVODNIM CENTRIMA ZA MIGRANTE I DOLASKU FRONTEKSA: “To nije tačno, nemojte da se igramo sa takvim stvarima”

O NAVODNIM CENTRIMA ZA MIGRANTE I DOLASKU FRONTEKSA: “To nije tačno, nemojte da se igramo sa takvim stvarima”

Ana Brnabić


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić negirala je danas da je bilo priče i da se priča o centrima za migrante u Srbiji, niti o dolasku Fronteksa da čuva granice EU, te poručila da su sve to glasine i tračevi.

– Molim vas da ne širimo glašine, da će u Srbiji da budu neki centri za migrante, pa će onda doći Fronteks… Ne. Ne govori se i nikada se nije govorio o tome. Nemojte da se igramo sa takvim stvarima – rekla je Brnabić na pitanje novinara u vezi sa dolaskom Fronteksa u Srbiju i navodnim centrima za migrante.

Kako je rekla, saradnja sa Fronteksom je najbolja praksa saradnje Srbije sa EU.

Brnabić je podsetila da je Srbija bila specifičnoj situaciji, jer su u zemlju dolazili migranti iz zemalja EU, da idu dalje u druge zemlje EU, tako da se ovde ne čuvaju granice EU.

– Mi smo čuvali granice EU i to na najbolji način, združenim snagama vojske i policije, na najhumaniji način i molim vas da tračeve ne prenosimo kao moguću istinu, na koju zvaničnici EU i Srbije treba da odgovaraju – rekla je Brnabić.

Dolazak Fronteksa u Srbiju negirao je i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov.

– Poznato je da postoji procedura prema kojoj je neophodno da se ovakva vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše. Ako bi sporazum bio potpisan, on bi po obaveznoj proceduri morao ići na ratifikaciju u Skupštinu, jer ne može stupiti na snagu dok ne bude ratifikovan – naveo je Lazarov, saopštio je MUP Srbije.

Lazarov je pojasnio da bi se, ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na granicama Srbije, njihova uloga sastojala u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom.

On je podsetio da je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije.

– Verujem da ne treba da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti – istakao je Lazarov.

“Dojče vele” je juče objavio kako u Briselu tvrde da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa i da komesar EU za izbeglice Dimitris Avramopulos tvrdi da su odgovarajući sporazumi već postignuti sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom.

Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabricio prethodno je najavio da bi uskoro trebalo da bude potpisan statusni sporazum između Srbije i Fronteksa koji će dodatno regulisati saradnju srpskih vlasti i te agencije u vezi migranata.

Brnabićeva i Fabricio prisustvovali su okruglom stolu na kome je razgovarano o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Skupu su prisustvovali i ministri pravde i evropskih integracija Srbije Nela Kuburović i Jadranka Joksimović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar