Društvo
14.03.2019. 16:24
Mihailo Paunović

OBMANA NA RAČUNU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Iako je 2011. godine bio u zakonskoj obavezi da to učini, "Infostan" o promeni načina poslovanja nije obavestio građane  

Poslednjih nekoliko nedelja građani Srbije s velikom strepnjom otvaraju svoje poštanske sandučiće. S neizvesnošću očekuju koja će boja koverte da im se zalomi, plava ili bela. Vremena su takva da bi dvonedeljno odsustvo za obuku rezervista predstavljalo svojevrstan odmor, dok je prava pretnja u koverti na čiju boju smo već navikli. Reč je o kovertama sa opomenama pred utuženje za neplaćene komunalne usluge.

Prvi su se s ovim problemom sreli Beograđani, kada je u samo nekoliko dana stiglo oko 140.000 opomena. Duhovi starih dugova na koje smo potpuno zaboravili, ili smo ih pak namirli a da to nije evidentirano, izazvali su veliku ljutnju, kod nekih zbunjenost, ali i uznemirenost među građanima. Verovatno je svako od nas makar od jednog od ljudi iz okruženja mogao da čuje opravdanje kako su navodni dugovi plaćeni, da o tome poseduje i uplatnicu i verovatno nije reč o pukoj izmišljotini. Ali, s druge strane, bar prema potpuno neuređenoj evidenciji, u pravu je i "Infostan", koji traži namirivanje svojih potraživanja.

SKRIVANJE OD JAVNOSTI

U većini ovakvih slučajeva osnovni problem datira još iz perioda od 2011. godine, a traje sve do maja 2018, kada je "Infostan" primenjivao takozvani saldo sistem naplate računa. O kakvom sistemu naplate je reč, objasnio je u razgovoru za "Ekspres" Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača "Efektiva":

"Infostan je koristio saldo sistem kako bi uplate građana za račune za tekući mesec preknjižavao na zastarela potraživanja. Na konkretnom primeru to znači da, ukoliko potrošač dobije račun za februar 2018, on otcepi donji deo računa, ode u poštu, plati ga i misli da je platio upravo račun za taj mesec. Međutim, 'Infostan' je pronašao matematiku da potrošač ima dug iz, recimo, 2010. godine i tu njegovu uplatu automatski preknjiži na dug iz 2010. Samim tim potrošaču i dalje ostaje dug za februar 2018. iako ima uplatnicu da ga je platio. To je suština funkcionisanja ovog sistema - svaka uplata se knjiži na zaostala dugovanja."

Da posluje na ovakav način, "Infostanu" je omogućilo Gradsko veće Grada Beograda na sednici održanoj 10. novembra 2011. godine. Ovo veće je na osnovu člana 54 Statuta Grada Beograda donelo zaključke u kojima, između ostalog, daje saglasnost JKP "Infostan" da počev od računa objedinjene naplate za oktobar 2011. godine izmeni postupak knjiženja naplate u sistemu objedinjene naplate. Tako se uplaćenim iznosom prvo namiri najstariji neplaćeni račun korisnika za koji nije pokrenut postupak prinudne naplate po redosledu dospeća. Eventualnim viškom uplaćenih sredstava tek po namirenju najstarijeg računa delimično se nadoknađuje iznos narednog neplaćenog računa po redosledu njegovog dospeća. Ujedno, postoji mogućnost da se evidentiran preplaćen iznos vrati korisnicima na njihov zahtev, ili se iskoristi za izmirenje narednih računa korisnika kod kojih je pretplata evidentirana u momentu izdavanja računa.

Opširniji tekst pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve