ODLAZAK IKONE KOJA JE OBELEŽILA TV BEOGRAD: Preminuo Kamenko Katić (83) najpoznatiji izveštač vremenske prognoze bivše Jugoslavije

ODLAZAK IKONE KOJA JE OBELEŽILA TV BEOGRAD: Preminuo Kamenko Katić (83) najpoznatiji izveštač vremenske prognoze bivše Jugoslavije

Foto: Printscren Youtube/RTS


Jedan je od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima Kamenko Katić preminuo je u Novom Sadu u 83. godini života.

Kamenko Katić je decenijama bio prvorazredna medijska ličnost kome su gledaoci bezuslovno verovali i voleli ga. Sa posebnim šarmom, lakoćom i prirodnim ponašanjem pred kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku u TV Dnevniku, postavio standarde o kojima se i danas priča.

Zahvaljujući njemu vremenska prognoza je dobila kultno mesto na televiziji.

Kamenko Katić je rođen 1935. u selu Đurđevu kod Novog Sada. Bez roditelja je ostao kao šestogodišnjak. Pohađao je Realnu gimnaziju u Novom Sadu, ali je završio veterinarsku školu u Šapcu i zatim radio kao veterinar.

Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao na Filozofsokom fakultetu, na grupi za etnologiju. Za vreme studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi je spiker tek osnovane sarajevske televizije.

Prvog januara 1962. prelazi u Televiziju Beograd.

Sedamnaest godina pripremao je vremensku prognozu, a onda prelazi u Dokumentarni program gde je kao autor, voditelj i urednik uradio preko 300 reportaža. Neke od njegovih emisija su Uzgred budi rečeno, Život je život, Salašari, Mečkari, Partizanka Slavica, Svetlani u znak priznanja, Planinski mesec nad našim sokakom.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih i četiri nagrade za životno delo (UNS, Savez novinara Jugoslavije, RTS, INTERFER), tri “Zlatna pastira” za scenario i režiju etnofilma u Kučevu.

Gledaoci su ga od milošte zvali “naš Kamenko”.

Sahrana će se obaviti u Đurđevu, a datum će se saznati najranije u ponedeljak, 2. aprila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar