Društvo
20.05.2016. 20:39
ekspres

SAHRANJEN KNEZ ALEKSANDAR: Telo Karađorđevog čukununuka u grob spustili njegovi Šumadinci (Foto)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sa kneževog pogreba ispratila nas je kiša. Ostao je neki gorak ukus i osećaj nelagodnosti i usamljeni, zavučeni kutak porte na kojem je knez sahranjen, daleko od oca, majke i brata...

Knez Aleksandar Karađorđević, najstariji sin Kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge, sahranjen je danas uz najveće državne i crkvene počasti, ali ne u porodičnoj kripti u podrumu crkve, gde počivaju ostali članovi dinastije, već u porti iza crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Vladike šumadijski Jovan i australijski i novozelandski Irinej služili su opelo čukununuku vožda Srbije Đorđa Petrovića - Karađorđa, koji je preminuo 12. maja u Parizu, a čiji posmrtni ostaci su, potom, 18. maja bili dopremljeni u porodični mauzolej Karađorđevića na Oplencu. Tu su se građani i prijatelji od pokojnog kneza opraštali do danas.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Iako je opelo bilo zakazano za 10.30, već oko 9.30 građani Topole, Kragujevca i šumadijskih sela u okolini Oplenca počeli su da pristižu u portu.

Članovi porodice Karađorđević stigli su mnogo ranije, a petnaestak minuta pre početka liturgije na Oplenac su došli i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa članovima svog kabineta, savetnik premijera za crkvena pitanja Vladimir Božović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije General Ljubiša Diković.

I dok su pripadnici državnog vrha i članovi porodice ušli pravo u crkvu gde je počela liturgija koju su vladike Jovan i  Irinej služili grčkom i engleskom jeziku, piloti 98. vazduhoplovne jedinice iz Lađevaca, čiji je knez bio počasni pilot od 2000. godine, i meštani okolnih sela, kneževi Šumadinci u narodnim nošnjama, strpljivo su, skoro dva sata, stajali na kiši ispred crkve, čekajući da se pomen završi kako bi ispratili kneza do večne kuće.

U prvom redu, pored kneževog odra sa desne strane, sedeli su predsednik Tomislav Nikolić, prestolonaslednik Aleksandar, njegov najstariji sin, kraljević Petar Karađorđević i supruga Princeza Katarina, zatim brat od strica pokojnog kneza i sin princa Tomislava Vladimir, supruga pokojnog kneza Barabara i sinovi Sergej, Mihajlo i Dušan, i, na kraju reda, sestra pokojnog kneza Aleksandra princeza Jelisaveta Karađorđević.

Iza njih, u drugom i trećem redu sedela je supruga pokojnog princa Tomislava, princeza Linda sa ćerkom, ostali članovi porodice Karađorđević i članovi kraljevske porodice Lihtenštajna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Piloti 98. vazduhoplovne jedinice iz Lađevaca i meštani okolnih sela, kneževi Šumadinci u narodnim nošnjama, strpljivo su, skoro dva sata, stajali na kiši ispred crkve

Prestolonaslednik Aleksandar, njegova supruga i sin sve vreme su izbegavali čak i da pogledaju u pravcu supruge i sestre pokojnog kneza Aleksandra, što je samo potvrdilo priču koju je naš portal objavio pre sahrane - da je među Karađorđevićima nastao sukob oko mesta na kojem će knez Aleksandar biti sahranjen.

Saradnici prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, zaposleni na kraljevskom dvoru koji su prisustvovali liturgiji, objasnili su nam da će knez biti sahranjen u porti na svoj zahtev, te da je pre smrti za to dao saglasnost, kako su rekli "nekim svojim sekretarima".

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Kripta je, inače, na dan sahrane kneza Aleksandra bila zatvorena.

"Tu je dole, silazi se niz ove stepenice, ali danas je stavljen lanac i ne možete da vidite", rekli su nam, objašnjavajući da su Vožd Karađorđe i Kralj Petar I Karađorđević jedini sahranjeni u sarkofazima u odru Crkve, a ostali Karađorđevići, njih 25 u grobnicama u kripti, uz napomenu da samo direktni potomci kralja Petra I imaju prava da budu sahranjeni u kripti. Na opasku da je tu, iako nije direktni potomak, sahranjen i knez Arsen, nisu imali komentar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Nakon opela u dvorištu je formirana povorka, a kovčeg su iz crkve izneli kneževi seljaci, Šumadinci u narodnim nošnjama. Najmlađi sin kneza Aleksandra, Dušan od oca se oprostio stihovima engleskog pesnika Vilijema Džonsona, kojeg je pokojni knez voleo.

Nakon što je kovčeg spušten u raku, zemlju na pokrov "za pokoj duši" preminulom bacili su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, a zatim redom svi članovi porodice, kao i predsednik Nikolić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kripta je na dan kneževe sahrane bila zatvorena. "Tu je dole, silazi se niz ove stepenice, ali danas je stavljen lanac i ne možete da vidite", rekli su nam

Prestolonaslednik Aleksandar,  njegova supruga i deca razmenili su nekoliko kurtoaznih rečenica sa sinovima i suprugom pokojnog kneza, a princeza Jelisaveta je u pratnji najstarijeg bratanca otišla u mauzolej.

Sa kneževog pogreba ispratila nas je kiša. Ostao je neki gorak ukus i osećaj nelagodnosti. Usamljeni, zavučeni kutak porte na kojem je knez sahranjen, daleko od oca, majke i brata, samo je potvrdio sumnje da u kraljevskoj porodici postoji sukob oko imovine, nasledstva, pa čak i grobnih mesta.

Knez Aleksandar je, navodno, sam tražio da bude tu sahranjen. Ali u kojim oklonostima? Da li su tačne tvrdnje pojedinih, bliskih rođaka, da je već duboko bio zašao u Alchajmerovu bolest kada je pre dve godine, u 90-oj godini potpisao odobrenje da bude sahranjen van kripte?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Foto: Nemanja Jovanović

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve