OTPAD U OBRENOVCU OPASAN I KANCEROGEN: Analizom utvrđeno 11 toksičnih materija

OTPAD U OBRENOVCU OPASAN I KANCEROGEN: Analizom utvrđeno 11 toksičnih materija

Foto: YouTube screenshot


Analiza otpada koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da se njemu nalaze brojne veoma opasne kancerogene materije i razna hemijska jedinjenja, dok policija još utvrđuje odakle potiče ovih 25 tona otpada, odnosno kako je dopreman do sela u okolini Obrenovca.

Saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski, na konferenciji za medije u selu Vukićevica, potvrdio je da se radi o veoma opasnom i kancerogenom otpadu. Prema rezultatima analize, u njemu je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, “što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju”.

“Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv”, rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i da “država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina”, i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Novinarima je rečeno i da su uzeti uzorci vode sa terena i da je građanima, dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi sve analize, preporučeno da ne koriste vodu iz bunara. Zbog toga cisterne s vodom vec stižu u selo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar