OTROV MASOVNA UBISTVA NA PIJACI

OTROV MASOVNA UBISTVA NA PIJACI

Foto: Printscreen Facebook


Na pijaci u Senti može se kupiti otrov „furadan“ čiji je gram dovoljan da ubije odraslog čoveka. I pored prijava protiv prodavca, tek nakon nekoliko dana oduzeta mu je opasna materija i slučaj je predat na dalje postupanje državnim organima

Visokotoksični otrov „furadan“, koji je pre četiri godine zabranjen u Srbiji i EU, mogao je pre desetak dana da se kupi na pijaci u Senti. Otrov, koji lako može postati hemijsko oru­ žje, nuđen je u kanisterima od nekoliko litara .“Furadan“ se kao i „kreozan“, uprkos zabrani, koristi na našim njivama za uništavanje glodara zbog čega masovno stradaju zaštićene vrste ptica i divljih životinja. O slobodnoj prodaji zabranjenog otrova saznalo se kada su članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u dva navrata zabeležili i dokumentovali nelegalnu prodaju „furadana“ u Srbiji na va­ šarištu u Senti.

 Foto: Printscreen Facebook

Foto: Printscreen Facebook

Količina koja je zatečena kod prodavca bila je dovoljna da ubije 15.000 ljudi

Prvi slučaj je zabeležen 1. aprila ove godine i tom prilikom je nelegalni prodavac fotografisan, kao i kanisteri sa otrovom. Prikupljene informacije su, kako je navedeno na Fejsbuk stranici ovog društva, 18. aprila prosleđene sa prijavom i fotografijama nadležnoj fitosanitarnoj inspekciji u Subotici. Kako je udruženje navelo, oni su od nadležne fitosanitarne inspektorke iz Subotice dobili odgovor da je prijava primljena i prosleđena nadležnima u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i komunalnoj inspekciji Grada Senta. U odgovoru inspektorke navedeno je da će prve nedelje maja na vašaru u Senti biti izvršen inspekcijski nadzor i preduzete mere iz nadležnosti fitosanitarne inspekcije, a da će od MUP-a Senta biti tražena asistencija.

Ipak, kako je navelo ovo udruženje, poučeni lošim iskustvima u radu inspekcijskih službi, članovi Društva za za­štitu i proučavanje ptica Srbije ponovo su 6. maja ove godine posetili vašarski prostor u Senti i, prema njihovim rečima, uverili se da je muškarac, koji je prodavao „furadan“, opet bio tu i prodavao ga na improvizovanoj tezgi. Takođe, kako su oni naveli, nijedna od nadle­ žnih službi ga nije kontrolisala niti sprečila prodaju visokotoksičnog otrova.

Zabrinuti za bezbednost građana, članovi Društva za za­ štitu prirode i ptica pozvali su policajce Policijske stanice u Senti da intervenišu. Međutim, kako članovi tvrde, policajci su uz saglasnost lokalnog javnog tužioca napravili službenu belešku i ostavili osumnjičenog da i dalje slobodno prodaje opasni otrov.

„Na samo 50 metara od tezge sa bojnim otrovom roditelji su deci kupovali pljeskavice, a u neposrednoj blizini nalazile su se i tezge sa dečjim igrač­ kama i knjigama. Zgroženi smo nemarom i neodgovornošću nadležnih jer je moglo da dođe do katastrofe velikih razmera. Dok smo čekali da se neko pojavi i uhapsi osumnjičenog, on je prodao nekoliko litara „furadana“. Ne smemo ni da pomislimo gde će ovaj otrov da završi“, rezignirano svedoči Milica Mi­ šković iz DZPPS, koordinatorka projekta za zaštitu kritično ugroženog orla krstaša u Srbiji „Pannon Eagle“.

Kada su zaštitari prirode uvideli da će prodavac zabranjenog „furadana“ da pro­ đe nekažnjeno, na Fejsbuk stranici DZPPS postavljena je informacija uz opis događaja i fotografija tezge i otrova iz aprila 2018.

Od momenta postavljenja posta, usledio je obrt. Tad su navodno neki zvaničnici (nije poznato koji) reagovali kod lokalne policije i osumnjičeni nelegalni prodavac je priveden, a u automobilu su nađena i oduzeta tri kanistera sa po pet litara ovog opasnog otrova.

Tragom ove informacije „Ekspres“ se obratio MUP-u Srbije i zatražio odgovor na pitanje da li je osoba koja je prodavala opasan otrov privedena, zadržana, a roba zaplenjena i da li je protiv nje pokrenut odgovarajući postupak.

„U vezi sa događajem, policija iz Sente je prosledila izve­štaj Osnovnom javnom tužilaštvu u Senti. Takođe, obave­ štene su ekološka i fitosanitarna inspekcija iz Subotice“, saopšteno je iz MUP-a u jednoj re­ čenici. Informacija o događaji u Senti nije demantovana, ali su izostale preciznije informacije.

Inače, zaplenjena količina „furadana“ koji se prodavao na vašaru u Senti je dovoljna da ubije oko 15.000 odraslih osoba, kolike su populacije opština poput Ljubovije, Knića, Lajkovca, Čajetine, Merošine, Sečnja i Bača. Smrtonosna doza ovog otrova iznosi svega 15 miligrama po kilogramu telesne mase, što zna­ či da je samo gram „furadana“ dovoljan da ubije odraslog čoveka težine oko 70 kilograma“, pojasnio je ranije Milan Ružić iz DZPPS.

Promet i upotreba „furadana“ u Srbiji su zabranjeni još 2014. godine

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar