OVAJ APSURD MOGUĆ JE SAMO U SRBIJI: Beočinac osuđen jer je očistio deponiju

OVAJ APSURD MOGUĆ JE SAMO U SRBIJI: Beočinac osuđen jer je očistio deponiju


Svetozar Jovićič, osnivač društva “Komšija” osuđen je jer je očistio deponiju pored Beočina, koja je bila opasna za okolinu, a negovo čišćenje deponije inspekcijama prijavila je “Čistoća”, ali apsurd je taj što,  iako dozvola nije potrebna, nadležni kažu da mu je bila potrebna dokumentacija o tome da mu dozvola ne treba.

“Na poziv građana smo očistili deponiju uz Dunav u Beočinu. Bilo je tu dve, tri manje deponije, ali na ovoj je bio opasan otpad. Bilo je tu nešto guma i stakla, tako da se moglo zapaliti i izazvati požar, tako da smo mislili da je to važnije od svega, pa i od toga što u tom trenutku nismo imali dozvolu”, kaže Jovičić za novosadski portal 021.rs  i dodaje da je bio upoznat sa zakonom koji dozvoljava skladištenje do dve tone neopasnog otpada.

On je pre nekoliko meseci volonterski očistio divlju deponiju zajedno sa volonterima iz svog udruženja, kada je stigla prijava od gradske “Čistoće”.

Jovičić je prvog avgusta dobio opomenu na osnovu prijave da treba da plati 25.000 dinara novčane kazne i 1.000 dinara paušalnih troškova.

On, kako kaže, nema novca da ovu kaznu plati.

“Nisam bio u zatvoru 65 godina, sad pod stare dane, ni kriv ni dužan, da idem u zatvor ne mogu. Trenutno razgovaram sa advokatom, pokušavamo da tražimo da se odloži ili bar na rate plati kazna. Srećom, kada se pročulo da sam dobio kaznu, ljudi su počeli da uplaćuju novac da pomognu, tako da sada imamo više od 10.000 dinara, ali ipak to još nije dovoljno”, navodi Jovičić za portal.

Potpuni apsurd, objašnjava Jovičič da mu je inspektorka koja je došla po prijavi rekla da nema potrebe da ima bilo kakvu dozvolu za skupljanje otpada, ali da mu u tom slučaju treba papir koji potvrđuje da mu dozvola nije potrebna.

“Znači treba mi papir koji kaže da mi ne treba papir. Pa gde to ima? Isto je i sa licencom za vozilo za prevoz otpada. Pokrajina nam traži licencu ili potvrdu da nam ne treba licenca, pošto je vozilo do jedne i po tone nosivosti. Sa druge strane, u Ministarstvu saobraćaja kažu da ne izdaju papir da ti ne treba papir. I to traje već šest meseci”  govorio  je osnivač udruženja “Komšija” novosadskom portalu.

U “Čistoći” su samo kratko odgovorili da je tačno da su prijavili to udruženje zbog nezakonitog skupljanja otpada. Kako navode, udruženje “Komšija” nema dozvolu za taj posao, a uz to se bavilo i separacijom ambalaže, što takođe po zakonu ne sme da radi, napisao je “Blic”.

Udruženja “Komšija” je od 2004 godine skupilo na desetine tona otpada.

Aktivnosti čišćenja Dunava, uništavanje divljih deponija, kao i deljenje ogreca i kućne tehnike siromašnima samo su deo onoga šta se zalažu članovi, a kako kaže Jovičić, oni planiraju da nastave sa ovim aktivnostima, ali i da se okrenu edukaciji stanovništva kako bi se količina otpada smanjila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar