OVO SIMBOLE JE NOSIO RATKO MLADIĆ NA IZRICANJU PRESUDE: Cvet feniks i krvata KP Rusije

OVO SIMBOLE JE NOSIO RATKO MLADIĆ NA IZRICANJU PRESUDE: Cvet feniks i krvata KP Rusije

(AP Photo/Peter Dejong, Pool)


Izricanje presude doživotnog zatvora za komandata VRS Ratka Mladića osim pravnog dela medije je počelo da okupiraju i drugi detalji od njevogo ponašanja prilikom dolaskka u sudnicu kada se prekrstio, do trenutka kada je udaljen iz sudnice.

Neke medije zaokupili su i detalji kako je bio obučen. Tako na primer zagrebački Jutarnji list doneo je opsežan tekst o tome kako je general Mladić bio obučen.

HAŠKI TRIBUNAL IZREKAO PRESUDU

Naime, mladić je u sudnicu došao obučen sa zanimljivim detaljima. Tako je na svoj sako zakačio bedž cveta Natalijine ramonde, (Ramonda nathalie).

Natalijina ramonda je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod. Poznata i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Cvet  koji je živ i kada je na oko mrtav  je dobio ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović  i opstaje na našim prostorima već milionima godina.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 m), na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu.

OVO MU NIKAD NISU OPROSTILI: Kako je general Mladić namagarčio Vesli Klarka

Natalijinu  ramondu otkrio je u okolini Niša doktor Sava Petrović 1884. godine, a u literaturu je uveo Josif Pančić. Reč je o endemskoj vrsti Zapadnog Balkana, a osim u Srbiji raste samo u Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.U narodnom govoru se naziva i vaskršnji cvet jer pored toga što osušena kada se zalije oživi kao  feniks, cveta u vreme Vaskrsa.  U Evropi, osim ramondi, svega dve vrste imaju ovu sposobnost anabioze.

Zanimljivo, je da je Ratko Mladić nosio i kravatu s logom Komunističke partije ruske federacije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar