Društvo
19.10.2017. 12:18
Andrej Mlakar

PALA KOD CETINJA I RASPALA SE: Ovako je oborena prva Tomahavk raketa lansirana u agresiji na Jugoslaviju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Krstareća raketa dok je dolazila sa pravca mora, pogođena je u rezervoar goriva, ali nekim slučajem nije eksplodirala nego je postepno gubila brzinu i prilikom sletanja na gumno Save Kape  se bukvalno raspala na delove

PVO jednice Ratne mornarice Vojske Jugoslavije prve noći kada je počela agresija NATO pakta uspele se da pogode prvu krstareću raketu BGM-109 Tomahavk koja je bila lansirana sa američkog broda ili najverovatnije podmornice, a koja nije esksplodirala nego je sletela na gumno domaćina Save Kape u selu Vrelo kod Cetinja u 19.40 časova tog 24.marta 1999.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Privatna arhiva

Krstareća raketa dok je dolazila sa pravca mora, pogođena je u rezervoar goriva, ali nekim slučajem nije eksplodirala nego je postepno gubila brzinu i prilikom sletanja na gumno Save Kape  se bukvalno raspala na delove, kao da je rastavljena u kabinetu.

Pripadnici mornarice prilikom pregledana sistemu za vođenje rakete, odnosno delu za kodiranje putanje leta pronašli su nalepnicu sa datumom 28.03.1998.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Privatna arhiva

Mnogi su predpostavljali i kasnije tvrdili baš na osnovu te nalepnice da je Severnoatlanska alijansa zapravo tad planirala napad na Jugoslaviju i to u dok je trajala glavnina teroristički napada na pripadnike policije na Kosovu i Metohiji. Takođe su mnogi pripadnici iz Komande RM tvrdili da i da se nije  desio Račak i Rambuje, bilo bi sigurno nešto drugo iskorišteno kao opravdanje za agresiju.

Rakete su u svakom slučaju morale biti lansirane na Jugoslaviju, tvrdili su tad pojedini vioski oficir u komandi RM VJ.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Privatna arhiva

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve