PITOMI I DIVLJI: Pitomi taksisti nikada se nisu tako žestoko pobunili protiv svojih divljih kolega, koliko su se i jedni i drugi potrudili u slučaju „CarGo”

PITOMI I DIVLJI: Pitomi taksisti nikada se nisu tako žestoko pobunili protiv svojih divljih kolega, koliko su se i jedni i drugi potrudili u slučaju „CarGo”


Iako su najavljivali da će, ako bude usvojen novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da gase firmu, iz „CarGo” su se predomislili i najavili da će nastaviti da rade „u interesu građana i korisnika”

I taksisti siti i „CarGo” na broju. Da li će tako i da ostane, pitanje je od milion dolara. Ili, ako ćemo da budemo precizniji, od 100 miliona evra, koliko se, prema procenama, godišnje obrne na taksi tržištu Beograda. Upravo je, veruju mnogi, nespremnost beogradskih taksista da ovaj kolač dele i sa nelojalnom, kažu oni, konkurencijom, divljih taksi prevoznika, kako nazivaju „CarGo”.

Tu najverovatnije padaju u vodu sve rasprave i dileme oko toga da li je vlast protiv uvođenja novih tehnologija u prevoz putnika, kako tvrde jedni, odnosno da li vozači „CarGo” imaju pravo da taksiraju, iako nisu profesionalni vozači i nemaju C kategoriju, da li su putnici osigurani, da li vozači poznaju grad, da li plaćaju porez, da li su im vozila registrovana za tu delatnost i sl.

Uzgred, u „CarGO” tvrde i da su njihovi putnici potpuno bezbedni, kao i da svako ko želi da bude „CarGo” vozač mora da ima dodatno osiguranje putnika.

A kada je reč o divljim prevoznicima, obični građani taj epitet češće koriste za taksiste, koji i dalje ordiniraju po aerodromu, oko Autobuske stanice (Železničku stanicu su im izmestili iz centra!), po Trgu republike, voze bez taksimetra ili sa taksimetrom koji otkucava kao da voze avion…

Zanimljivo, ali pitomi taksisti nikada nisu blokirali ulice zbog konkurencije ovih kolega koje, osim što im uzimaju hleb iz usta, višestruko višim cenama i bahatim ponašanjem ruše ionako ne baš preveliki ugled koji obični taksisti uživaju među populacijom glavnog grada.

Istovremeno su se i pokušaji države da se reši divljaka pokazali poprilično jalovi. Posle svake akcije njihovog proterivanja ili uvođenja vaučera za vožnju sa aerodroma, oni su se ponovo vraćali na scenu.

Zasmetala im je, međutim, taksi usluga koju građani koriste preko aplikacije „CarGo”, pomoću koje naručuju vozila, a mogu i da plate vožnju i to oko 20 odsto jeftinije. Osim toga, komentari građana na društvenim mrežama, bar kada je reč o higijeni vozača, često i kvalitetu vozila, velikom većinom idu u korist „CarGo” vozača, a protiv običnih taksista.

Država je, međutim, ovog puta rešila da se sistemski pozabavi „CarGoom”. Zaključak je, posle donošenja novog Zakona o prevozu putnika, da je, kako je ocenila ministarka Zorana Mihajlović, aplikacija preko koje se pružaju taksi usluge „dobrodošla u Srbiju, ali da mora da se registruje po Zakonu o prevozu putnika”.

Osnivač „CarGo” Vuk Guberinić svojevremeno je rekao da je ova firma limo servis, te da je njihov rad regulisan Zakonom o turizmu, budući da ovaj prevoznik nema taksimetar, kol centar niti tablu na krovu.

Ministarka Mihajlović je, međutim, za Televiziju “Prva” rekla da „CarGo” ne može da bude registrovan po nekom drugom zakonu i da tako praktično nelegalno prevozi putnike.

– Svi su dobrodošli, imamo i aplikaciju Yandex koja funkcioniše, stvar je u tome da morate da se registrujete u skladu sa Zakonom o prevozu putnika – rekla je Mihajlovićeva.

Spominjanje Yandexa kao da je kec iz rukava kojim vlast, ali i taksisti žele da izbiju iz ruku argumente onih koji tvrde da je vlast, zapravo, protiv uvođenja naprednih tehnologija. Istina je, doduše, i da ova aplikacija koja dolazi iz Rusije posluje sa postojećim udruženjima.

Iako su prvo iz „CarGo” najavljivali da će, ako zakon koji je po njihovom mišljenju sporan bude usvojen, firma biti ugašena, pet dana posle izglasavanja ovog akta, saopštavaju da su „kao odgovorna kompanija” odlučili da „stanu uz građane, korisnike i svoje partnere u cilju da se zajedno borimo za fer i jednake uslove za rad”.

– „CarGo” neće podleći pritiscima grupe taksi kartela i ljudi okupljenih oko ličnih interesa, a ne interesa građana i korisnika – navodi se u njihovom saopštenju i dodaje: „Uvereni smo da su građani ti koji donose konačnu odluku koju uslugu prevoza će koristiti”.

Relativno pomirljiv ton saopštenja, u kojem se ne navodi da li će se, na primer, preregistrovati kako bi nastavili da rade „po zakonu”, kao da daje za pravo onima koji su od samog početka govorili da će doći do nagodbe, kojom bi bili zadovoljni i taksisti i država i „CarGo”.

Njihovu aplikaciju je, kako navode u „CarGo”, do sada instaliralo oko 170.000 ljudi, a njihove usluge je za poslednje tri godine koristilo više od milion putnika. Ako je tako, to je svakako podatak koji treba da zabrine ovdašnje taksiste, ali i da motiviše državu da ovo pitanje reši na obostranu korist. Jer, građani bi dobili uslugu kojom su zadovoljni, a država bi dobila pare od poreza i doprinosa.

Divlji taksisti ne pružaju ni jedno od ta dva.

NE PROPUSTITE:

TAKSISTI PROTIV TAKSISTA

KO NAS VOZA

DOLAZAK JANDEKSA U SRBIJU: Taksisti i dalje nezadovoljni

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    bane

    samo jedna greska….. taksisti strajkuju od 1987 protiv divljih taksista i dalje nemamo podrsku ni od naroda ni od vlasti…. tesko je kad je narod pun dezinformacija

+ Ostavite komentar