POČETAK ŠKOLSKE GODINE: U Pomoravlju 59 đaka prvaka manje nego prošle godine

POČETAK ŠKOLSKE GODINE: U Pomoravlju 59 đaka prvaka manje nego prošle godine


U šest gradova Pomoravskog okruga danas je počela školska godina za 22.000 učenika, koji pohadjaju 52 škole u tom delu Srbije, a osim u Jagodini primetan je pad broja đaka prvaka.

Kako je rečeno, u prvi razred osnovne škole krenuće ukupno 1.485 đaka, što je za 59 djaka manje nego prošle godine.

Načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević je izjavio novinarima da u Jagodini ima 15 đaka više nego prošle godine.

“U klupe u jagodinskim školama je selo 640 đaka prvaka. U drugim gradovima Pomoravskog okruga je drugačija situacija. U Ćupriji je 29 đaka manje, u Svilajncu 21, u Paraćinu ima manje 19 đaka prvaka”, rekao je Starčević.

U Pomoravskom okrugu, u sedam škola, u pet srednjih i dve osnovne Unija sindikata prosvetnih radnika je najavila štrajk.

“U jednoj osnovnoj školi imamo slučaj da svega šest prosvetnih radnika štrajkuje. Oni 35 minuta rade a deset minuta sede sa učenicima u učionici do kraja časa, a svi ostali rade normalno. Štrajk nije toliko prisutan u Pomoravskom okrugu”, kazao je Starčević.

Kada je u pitanju tehnološki višak, Starčević kaže da je Školska uprava u Jagodini na vreme počela da rešava taj problem.

“Ove godine smo već 15. avgusta, kako nam zakon nalaže, napravili listu tehnoloških viškova i već 16. avgusta smo krenuli sa sastancima i rešavali to po posebnom kolektivnom ugovoru i zakonu, prvo na nivou lokalnih samouprava pa na nivou Školse uprave. Mi smo 98 odsto tehnoloških viškova već rešili a u narednih nekoliko dana rešićemo i ostalo, tako da možemo reći i da smo taj posao kvalitetno obavili ovih dana”, kazao je Starčević.

U skoro svim školama u okrugu tokom leta su izvodjeni neki radovi kako bi se škole uredile za početak nove školske godine.

“Ono što je specifično jeste da imamo dve škole u kojoj se izvode obimni radovi i gde se kompletno rekonstruišu školske zgrade. To su osnovne škole ‘Rada Miljković’ u Jagodini i ‘Jovan Jovanović Zmaj’ u Svilajncu”, rekao je Starčević.

Zbog toga učenici starijih razreda škole “Rada Miljković” nastavu pohadjaju u zgradi Fakulteta pedagoških nauka i delom u Ekonomskoj školi, dok su učenici mlađih razreda smešteni u manjem objektu škole, takozvanoj “Maloj Radi” na Strelištu.

Učenici škole “Jovan Jovanović Zmaj” nastavu pohadjaju u prostorijama Srednje škole Svilajnac i Poljoprivredno veterinarske škole u Svilajncu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar