POKUŠAO DA SREDI PENZIJU I SAZNAO DA JE UMRO: Kako “vaskrsnuti” u dokumentima kada se ovo dogodi

POKUŠAO DA SREDI PENZIJU I SAZNAO DA JE UMRO: Kako “vaskrsnuti” u dokumentima kada se ovo dogodi

Foto: YouTube screenshot


Zbog tuđe greške u radu sa papirologijom neki ljudi proglašeni su za mrtve u dokumentima i  suočavaju se sa brojnim problemima, najpre onim da dokažu da su živi.

Branislav Bojić iz sela Cerove kod Krupnja, prilikom pokušaja da pribavi dokumenta za odlazak u penziju saznao je da je ustvari  mrtav.

Uverenje je dobio od vojnog odseka kada je zatražio potvrdu o odsluženom vojnom roku, kada su mu oni izneli potvdu da je pokojnik.

“Ja sam faktički 25, 26 godina mrtav. Kako da reagujem, kako da vam kažem, mrtav – a ja živ. Šta su oni radili sa mnom, ja nemam pojma, da li su me zamenili”, kaže Branislav Bojić za RTS.

Takođe i  Đorđe Milošević iz Novog Sada dobio je umrlicu. Njegovo “vaskrsnuće”  traje već tri meseca, od momenta kada je pokušao da registruje auto.

“U registraciji su rekli da ne možete da registrujete auto na mrtvog čoveka, onda sam saznao kako mrtav kad sam živ. Teško dokazivanje, prvo su tražili da moram nova dokumenta da uzmem, da moram sve da platim”, kaže Đorđe Milošević.

Dokazivanje da su  živi , kažu pravnici može se uraditi na dva načina, u upravnom postupku pred lokalnom samoupravom ili u vanparničnim postupkom pred sudom.

“Oni imaju pravo da traže nadoknadu od lokalne samouprave ili lica koja su prouzrokovala sve to, to je takozvana naknada štete, nematerijalne štete, to je nanošenje psihičkog bola odnosno problema koji su imali različite prirode u svakodnevnom životu”, kaže Slobodan Milutinović, advokat .

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kažu da matičari  ne mogu biti krivi za ove greške ukoliko sam lekaj nije napravio gršku i osobu proglasio mrtvom, jer je potvrda o smrti pravni osnov za postupanje matičara.

A dok se greške ne isprave i pravne procedure ne završe, oštećinima ostaje samo da tvrde: “Ja sam živ”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar