POPOVIĆ O PREPORUCI POVERENICE: Ne mogu i neću da se izvinim zbog svog tvita o LGBT zajednici

POPOVIĆ O PREPORUCI POVERENICE: Ne mogu i neću da se izvinim zbog svog tvita o LGBT zajednici


Ne mogu da prihvatim preporuku poverenice za zaštitu ravnopravnosti da se izvinim zbog svog tvita o LGBT zajednici jer poštujem zakon i nikoga nisam uvredio, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

– Ne mogu da prihvatim preporuku poverenice, neću se izviniti pripadnicima LGBT populacije, ostajem čvrsto pri svom stavu. Nisam prekršio nijedan zakon i, što je najvažnije, poštujem potpuno Ustav Republike Srbije. Nije reč ni o kakvoj homofobiji, to je izmišljotina. Ovde je reč o poštovanju zakona – rekao je Popović za TV Prva.

U praktično svim državama sveta, rekao je on, u Evropi i Americi, čak i u onim koje su prihvatile istopolne brakove, mnogi nisu prihvatili da istopolni parovi mogu da usvajaju decu, i o tome se vode oštre polemike u svim državama sveta.

– Da li će svaki put i kod nas, kada se ta polemika otvori, da svako ko iznosi svoje mišljenje bude izložen ovakvom žigosanju i ovakvoj hajci? Hajka koja se vodi protiv mene je delo jedne grupe, jednog lobija, čija lična prava niko ne uskraćuje i ne želi da uskraćuje i niko ne uskraćuje, niti ima išta protiv njihove seksualne orijentacije, ovo je pitanje poštovanja zakona i poštovanja Ustava Republike Srbije – istakao je.

Prema njegovim rečima, istopolni brakovi i, pogotovu usvajanje dece od strane istopolnih parova su vrhunska pravna pitanja, pa čak i ekonomska pitanja koja zadiru u suštinu ekonomije.

 – To je pitanje možda sutra uživanja penzija, pitanje potencijalnog nasledstva, možda čak i pitanje svih vrsta socijalnih starateljstava, a u ovim slučajevima, tu može da bude mnogo zloupotreba i zato to mora zakonski da se reguliše – kazao je on.

Naveo je i da “nije slučajno da je ova hajka na mene baš pokrenuta sada, četiri meseca posle mog tvita, i 16 ili 17 dana uoči gej parade koja će se održati u Beogradu, a čiji je jedan od osnovnih zahteva zakonsko regulisanje istopolnih brakova”.

On ističe da ima svoj stav, od kojeg, kaže, neće odustati.

– Nikoga nisam uvredio, poštujem zakon, poštujem Ustav Republike Srbije, ne mogu da se izvinim i neću se izviniti – zaključio je Popović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da od 27. avgusta teče rok za postupanje po preporuci koju je izrekla za ministra Nenada Popovića povodom sporne izjave o LGBT zajednici, i da neće dalje komentarisati slučaj do njegovog isteka.

Poverenica i predstavnici LGBT populacije smatraju da ih je Popović uvredio svojim tvitom s komentarom o gej slikovnici da treba da se stane na put tome da “Roko ima dve mame ili da Ana ima dvojicu tata”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar