POPULARNA SLIKA SE U TRENUTKU PRODAJE NA AUKCIJI “SAMOUNIŠTILA”: Autor ugradio u ram mašinu za uništenje umetničkog dela (VIDEO)

POPULARNA SLIKA SE U TRENUTKU PRODAJE NA AUKCIJI “SAMOUNIŠTILA”: Autor ugradio u ram mašinu za uništenje umetničkog dela (VIDEO)

Printscreen: Instagram


“Devojčica sa crvenim balonom”, jedna od najpoznatijih slika Benksija, umetnika nepoznatog identiteta, bila je jedna od glavnih atrakcija aukcije aukcionarske kuće “Sotebi” na kojoj su prodavana dela savremene umetnosti u petak uveče u Londonu, piše BBC.

Prinstreen: Instagram

Prinstreen: Instagram

Prikazujući devojčicu koja se kreće ka jarko crvenom balonu u obliku srca, delo napravljeno bojom u spreju i akrilnom bojom na platnu je jedna od najpoznatijih slika ovog umetnika.

Aukcijska kuća izjavila je da je slika potpisana i da ima i posvetu, kao i da ju je njen prvi vlasnik nabavio od umetnika 2006. godine.

Pobednik na aukciji se javio telefonom oko 21h i za nju ponudio mnogo više od procenjene vrednosti od oko 200-300.000 funti.

Ali upravo nakon što je voditelj aukcije spustio čekić, slika se raspala! Slika je izašla iz rama iseckana na trake.

 


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

Објава коју дели Banksy (@banksy) дана

“Izgleda da smo upravo Benksovani”, rekao je Aleks Brancik, viši direktor Sotebija i šef odeljenja za savremenu umetnosti u toj kući.

Ukoliko se nakon aukcije desi da se umetničko delo ošteti dok se nalazi u aukcijskoj kući, od kupca se ne očekuje da da novac i preuzme to delo. Ali, možda ova slika, koja je sada postala deo jedne od najvećih podvala u umetnikom svetu, bude tako isečena još vrednija.

Jasno je i da je sam umetnik umešan u podvalu, jer je na svom instagram profilu objavio post sa isečenom slikom uz komentar “Ide, ide… otišla”.

Nekoliko sati pošto se njegov rad sam uništio na aukciji, čuveni britanski crtač grafita Benksi je na Instagramu objavio snimak u kojem objašnjava kako je nekoliko godina ranije u ram sakrio mehanizam za sečenje papira.

“Pre nekoliko godina, sakrio sam mehanizam za uništavanje papira u ram jedne slike”, objašnjava on na snimku koji je postavio na svoj profil.

Umetnik je uz snimak objavio i citat Pabla Pikasa: “Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv”.

Pravi identitet umetnika iz Bristola još uvek je nepoznat. Svetski poznat postao je po seriji grafita širom Britanije i sveta.

Svojim satiričnim i duhovitim grafitima često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar