POSLE 134 GODINE: Od 1. jula zatvara se Glavna železnička stanica u Beogradu

POSLE 134 GODINE: Od 1. jula zatvara se Glavna železnička stanica u Beogradu


Glavna železnička stanica u Beogradu od 1. jula ove godine će biti zatvorena, a saobraćaj će biti obustavljen i na pruzi Glavna stanica – Pančevački most, što je šest meseci ranije nego što je projektom bilo predvideno, najavilo je danas preduzeće Infrastruktura železnica Srbije.

To znači da će od idućeg meseca u potpunosti bti obustavljen železnički saobraćaj na području Savskog amfiteatra.

Prema novoj organizaciji saobraćaja, međunarodni vozovi za prevoz putnika, koji su planirani da saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna polaziće iz železničke stanice Topčider ka Crnoj Gori i iz Bara dolaziti u železničku stanicu Topčider.

Međunarodni voz na relaciji Subotica – Bar – Subotica, koji kreće od 19. juna, saobraćaće iz železničke stanice Subotica preko Beograd Centra i obratno.

Osim vozova izmedju Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi medjunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice Beograd Centar, koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru.

Takodje će za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada saobraćali preko Glavne železničke stanice Beograd, polazna i dolazna stanica biti Beograd Centar u Prokopu.

Istorijat Glavne železničke stanice

Železnička stanica Beograd građena je između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, ima status spomenika kulture od velikog značaja. Njena gradnja povezana je neposredno sa izgradnjom prve srpske železničke pruge Beograd–Niš, koja je završena 1884. godine.

Zgrada je izgrađena po uzoru na železničke stanice velikih evropskih zemalja i stoji kao monumentalno zdanje. Mesto gde je stanica izgrađena zvalo se Ciganska bara i kasnije Bara Venecija. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta po julijanskom (1. septembra po gregorijanskom) 1884. godine u 15 časova.

Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču. Svečanom otvaranju stanice prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana.

Prva kompozicija ka Nišu krenula je tri dana kasnije, dok je prva redovna linija krenula je prema Nišu 3.odnosno 15. septembra. Istog dana, otvorena je i linija do Pešte, a u početku su na ovim linijama saobraćala po dva voza dnevno.

+ Ostavite komentar