Društvo
23.08.2018. 12:12
R.E./Beta/Foto: Ekspres

POSLE 30 GODINA POMAK U PANČEVAČKOJ UTVI: Poletela "Sova" - prvi avion konstruisan u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Četvorosedi školski avion "Sova", fabrike aviona Utva iz Pančeva, obavio je danas prvi promotivni let a predstavnici te fabrike najavili su da sa novim proizvodom planiraju da traže svoj prostor na svetskom tržištu te klase letelica.

Prvi let obavljen je 8. avgusta a današnji promotivni let na aerodromu Pančevo trajao je sat vremena.

Polazna osnova za projekat je dvosed Utva-75 koji je bio u serijskoj proizvodnji osamdesetih godina za potrebe RV i PVO i aeroklubova.

To su avioni koji se još koriste za selekciju kanditata za buduće vojne pilote u Srbiji i Sudanu.

Novi projekat četveroseda koji pokreće motor od 210 konjskih snaga (KS), umesto motora od 180 KS kakav ima dvosed Utva-75, pokrenut je 2015. godine.

Izrađen je tehnološki demonstrator, prikazan na izložbi naoružanja "Partner 2015" u Beogradu, posle čega se krenulo sa radom na prototipu.

Početna zamisao bila je da se avion koristi za obuku u instrumentalnom letenju i da pored nastavnika letenja i učenika na prednjim sedištima njihov rad prate još dva učenika smeštena na zadnjim sedištima.

Za avion je izabrana savremena digitalna avionika američke firme "Garmin". Proračunata maksimalna brzina aviona je 230 kilometra na sat. U vazduhu sa 175 litara goriva može da ostane nešto više od četiri sata i preleti 670 kilometra.

Osim osnovne školske varijante, u marketinškim publikacijama firme Jugoimport-SDPR, koja je vlasnik Utve, ponudjena je i naoružana varijanta za borbenu obuku, ili protivpobunjeničke operacije sa nosačima kontejnera za dva mitraljeza kalibra 7,62 mm, ili dva sedmocevna lansera nevodjenih raketa kalibra 57 mm, ili dve avio-bombe od 50 kilograma.

Osim novog aviona "Sova", fabrika Utva u ponudi ima školski avion "Lasta" sa motorom od 315 KS koji je do sada izradjen u 37 komada – 17 za Vojsku Srbije i 20 za Ratno vazduhoplovstvo Iraka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve