POSLE SKANDALOZNE IZJAVE: Predstavnici Ministarstva rada će biti smanjena plata?!

POSLE SKANDALOZNE IZJAVE: Predstavnici Ministarstva rada će biti smanjena plata?!


Milena Antić Janić, načelnica Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici pri Ministarstvu za rad biće kažnjena, zbog skandalozne izjave o ženama i poslodavcima, najverovatnije umanjenjem plate u naredna tri meseca.

Ova informacija nezvanično je saopštena “Novostima” u Ministarstvu za rad, jer u sredu niko od nadležnih nije imao zvaničan odgovor.

Ministar Zoran Đorđević je posle burne reakcije javnosti na njenu izjavu da su “poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da idu na bolovanje”, ekspresno reagovao i najavio da će ona zbog ovih reči izgovorenih na nacionalnoj televiziji morati da snosi posledice. Međutim, o kakvoj kazni je reč i da li će je uopšte biti, odlučiće disciplinska komisija.

– Obavili smo razgovor sa službenicom, dobio sam uverenje da je to bilo u afektu, da je atmosfera bila takva, da je to jedna nesrećna izjava i da je jedna reč učinila da to bude pogrešno, što nju naravno ne abolira… Državni službenici ne smeju takve stvari da govore, pogotovo u okolnostima gde vlada i predsednik pokušavaju na sve načine da promene demografsku sliku i kažemo da je to najbitnije – rekao je Đorđević.

On je naveo da zakonska procedura nalaže da se u ovoj situaciji oformi komisija koja će da predloži konsekvence i mere.

 – Posle izveštaja komisije i tog uviđaja, ja ću prihvatim ili ne prihvatim predlog komisije za kažnjavanje. To je procedura i to će biti u skladu sa zakonom – rekao je ministar.

On je naveo da kada službenici, koji rade u ministarstvima javno nastupaju u ime vlade, moraju da govore u skladu sa onim što je politika vlade i države u svim oblastima.

– Ja da imam ženu koja bi došla kod mene na posao i da znam da ima sve vrednosti i kvalitete i kaže da planira da rodi dvoje dece, bio bih srećan da je zaposlim, jer kad se vrati sa porodiljskog, znam da ću imati kvalitetnog radnika i sigurno će moj posao dobiti na kvalitetu – rekao je Đordjević.

Kako je istakao, “to je poruka svim poslodavcima da se tako ophode i da zapošljavaju najkvalitetnije ljude i da ne gledaju šta će biti u budućnosti”.

On je naveo podatak da se godišnje u Srbiji rodi 65.000 dece, što je nedovoljno, jer bi bilo potrebno dvostruko više od toga, kako bi se promenila demografska slika Srbije.

 Ministar je još podvukao da je natalitet cilj broj jedan i da će biti nastavljeno da se radi na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da se radja što više dece.

Kako je “Novostima” nezvanično rečeno u Ministarstvu, Mileni Antić Janić bi najverovatnije mogla biti umanjena plata u naredna tri meseca, a u najgorem slučaju može biti smenjena sa mesta načelnika Odseka. Prilikom preduzimanja mera komisija, koja odlučuje, vodi računa i o dosadašnjem radu zaposlenog i uzima u obzir sve pozitivne i negativne strane iz prethodnog perioda.

Milena Antić Janić je dugi niz godina službenica Ministarstva za rad i važi za vrsnog stručnjaka u oblasti populacione politike. Na mestu načelnika je poslednjih pet godina i učestvovala je u izradi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar