Društvo
07.06.2018. 14:21
Tanjug

POTPISAN SPORAZUM: Srbija dobija pomoć Nemačke za upravljanje otpadom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ) potpisali su danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena".

Sporazum se fokusira na cirkularnu ekonomiju, recikliranje otpada na kome može dalje da se zaradi i usredsređen je na tri regije u Srbiji - Novi Sad i okolina, Lapovo i Rasina sa Kruševcom.

Ministar Trivan naveo je da su politički odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina "možda i najbolji u istoriji", te da se to oslikava na saradnju u svim drugim oblastima.

- Pitanja uklanjanja otpada je važno, jer je otpad postao resurs. Mi ćemo u godinama koje slede bez sumnje očistiti Srbiju, a prioritet su otpad i otpadne vode - rekao je Trivan novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je podvukao vezu između ekonomije i ekologije i naveo da će se prilikom rešavanja problema otpada voditi računa o socijalno ugroženim kategorijama koje se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

- Mislim da je Nemačka najbolji saradnik za ovaj problem, jer mi imamo znanje i kapacitet, ali nam nedostaje novac i praktična primena rešenja i u tome nam Nemačko iskustvo pomaže - navodi Trivan.

Direktor GIZ Srbija Gerald Zipel rekao je da je važno koristiti mogućnosti koje otpad pruža i istakao da je cilj u okviru EU da se do 2030. godine 65 odsto otpada reciklira.

- Tome treba težiti, Srbija teži EU i zato u ovoj oblasti moraju biti velike investicije i mi želimo da pomognemo. Cilj nije stvaranje novih deponija, već da se otpad koristi kao resurs - rekao je abasador Nemačke.

Dodaje, da je cilj da od otpada nakon obrade ostane samo dva odsto materija koje ne zagađuju životnu sredinu i mogu se skladištiti na deponiji.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je upravljanje otpadom doprinos ciljevima održivog razvoja i podvukao ulogu neformalnih skupljača sirovina.

On je naveo da je od 2000. godine u projekte razvojne saradnje uloženo 1,8 milijardi evra, dok je u "zeleni" sektor do sada uložena milijarda evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve