POTPISANA DEKLARACIJA O VAKCINACIJI U SRBIJI: Stručna javnost poslala poruku o najefikasnijoj meriu zaštiti od zaraznih bolesti

POTPISANA DEKLARACIJA O VAKCINACIJI U SRBIJI: Stručna javnost poslala poruku o najefikasnijoj meriu zaštiti od zaraznih bolesti

Foto: Printscreen Youtube


Predstavnici naučnih i obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvu potpisali su Deklaraciju o podršci vakcinaciji u Srbiji.

Deklaracija je potpisana da bi stručna javnost poslala građanima jasnu i ujedinjenu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji zaraznih bolesti.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da je zbog medicinski netačnih i nepotkrepljenih informacija na društvenim mrežama, zdravstvena struka došla u situaciju da roditeljima u 2018. godini mora da objašnjava koliki je značaj vakcinacije.

“Stručna javnost je nepodeljena. Svaki lekar koji radi o zdravstvenom sistemu zna da je imunizacija jedno od najvećih civilizacijskih, medicinskih dostignuća”, rekao je Mahmutović.

Pojava morbila, kako je naglasio, mogla se i očekivati posle pada obuhvata vakcinacije, ali on dodaje da je zdravstveni sistem dobro odreagovao na pojavu epidemije malih boginja.

“Naši građani moraju da budu svesni toga da ako žele dobro deci moraju da ih vakcinišu”, naglasio je on.

U Deklaraciji, koju su potpisali u Lekarskoj komori Srbije, navodi se da su “imunizacija i vakcine jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i da ni jedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj ljudi”.

Prvi slučaj malih boginja u Srbiji je zabeležen početkom oktobra prošle godine, a od tada do danas zaraženo je 1.485 ljudi, umrle su dve osobe, a za treću se čeka zvanična potvrda da je umrla od malih boginja. Većina zaraženih, oko 94 odsto njih, bila je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić kaže da se smatralo da je vakcinacija ušla u civilizacijske tekovine i da je to deo uobičajenog civilizacijskog života.

“Vakcinacija jedna od velikih tekovina medicina, jedno od najsnažnijih oružja kojim su prave pošasti od bolesti zaustavljene”, rekao je Lalić i dodao da je struku iznenadila borba protiv vakcinacije.

O značaju vakcinacije, kako je rekao, u stručnim krugovima nema dileme, te da su lekari svesni koliki je značaj imunizacije.

On je negativne kampanje protiv pojedinih vrsta vakcina uporedio sa pojedinačnim lekovima za koje kaže da mogu da izazovu pojedine neželjene reakcije, ali da to ne ugrožava efekat ukupne terapije koji se tim lekom postigne.

“Zamislite kada bi za sve lekove te sporadične slučajeve neželjenih efekata digli na nivo pravila – medicina bi bila paralisana”, naglasio je Lalić.

Antivakcinalni lobi deluje u celom svetu, a poljuljano je poverenje i u Srbiji, koja ima dugu tradiciju vakcinacije.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Lazić podsetila je da je Srbija vakcinaciju protiv velikih boginja uvela za vreme Miloša Obrenovića 1839. godine i da je ta bolest iskorenjena 1980. godine.

“Sada smo u situaciji da se još jednom vratimo obavezi imunizacije, imunizaciji dece i da podignemo kolektivni imunitet povećanjem obuhvata vakcinacijom”, naglasila je ona.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić rekao je da je poražavajuće što je poverenje kod građana u Srbiji danas poljuljano u tolikoj meri da je Srbija danas suočena sa epidemijom i da se u 21. veku ukazuje na neophodnost i značaj imunizacije.

Predsednik Srpskog lekarskog društva prof. Radoje Čolović podsetio je da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti zaboravljene, da su s kraja 19. i početkom 20. veka od difterije, tetanusa, velikog kašlja umiralo skoro 50 odsto dece.

Danas te bolesti, kako je rekao, praktično ne postoje zahvaljujući vakcinaciji, a da je epidemija malih boginja primer da mogu da se vrate zbog nevakcinisanja dece.

“Kao lekar osećam sram što se u našoj zemlji u 21. veku pojavila epidemija malih boginja. Bolest koja efikasno može da se spreči vakcinacijom”, pojasnio je on.

Deklaraciju su potpisali ministri Zlatibor Lončar i Slavica Đukić Dejanović, direktorka Batuta Verica Jovanović, predsednik SANU Vladimir Kostić, rektor Univerziteta u Beogradi Vladimir Bumbaširević, zatim dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić, direktor LKS Milan Dinić, predsednik SLD Radoje Čolović, direktori komora – farmaceutske, stomatološke, biohemičara, medicinskih sestara, zdravstvenih ustanova…

NE PROPUSTITE:

USTAVNI SUD ODBACIO INICIJATIVU PROTIVNIKA VAKCINACIJE: Obavezna vakcinacija nije neustavna

APEL RODITELJIMA: Vakcinacija najefikasnija protiv zaraznih bolesti

Vakcina protiv predradsuda

STEJT DEPARTMENT IZDAO UPOZORENJE PRVOG NIVOA GRAĐANIMA SJEDINJENIH DRŽAVA: U Srbiji i Beogradu epidemija malih boginja

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar