Društvo
21.08.2018. 12:43
R.E/b92.net

POTREBNA JE BRZA REAKCIJA: GSP u velikom problemu, uvozićemo vozače iz Pakistana i Indonezije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ima veliki problem sa nedostatkom vozača i pitanje je hoće li 3. septembra uopšte moći da vozi po redovnom redu vožnje.

"U doglednoj budućnosti može da se desi da Srbija ostane bez vozača", rekao je za Jutro na Prvoj predsednik samostalnog sindikata GSP Beograd Zoran Antić.

"Imamo potpisano saopštenje sa Skupštinom grada Beograda da će od oktobra kroz kolektivni ugovor posebno za vozače GSP-a biti značajnih povećanja primanja, jer smo na dnu lestvice po platama", istakao je on.

Kako je rekao, cilj je da se zadrže postojeći vozači da ne odu jer imaju "čvrst dogovor sa skupštinom da će se osetiti značajno poboljšanje".

GSP trenutno ima 2.800 i 3.000 vozača, a Milana Božovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja tvrdi da celoj Srbiji nedostaje vozača, oko 5.000.

"Postojao je čitav niz aktivnosti da se zadrže i poveća broj vozača. Razmišljalo se da se pomeri starosna granica, da se vozi od 20 i 21 godine, kao što su uradile Hrvatska i Slovenija tj sve zemlje koje imaju problem sa vozačima, a sada tamo odlaze i naši zbog novca", rekao je Božović.

Antić kaže da naši vozači mahom odlaze u Nemačku gde su plate 1.200 i .1500 evra, a u GSP-u su 400 i 450 evra.

"Bitno je istaći da će to značajno da se promeni od 1. oktobra. Tu ima jako puno stavki koje utiču na platu, bonusi, noćni rad, minuli rad", dodaje on.

Božović je podsetio i da su nedavno beogradski prevoznici upozorili nadležne da se ne iznenade ako za nekoliko godine autobuse ne bude imao ko da vozi.

"Ovo je period kada moramo da reagujemo jer ćemo izgubiti transport", upozorio je on.

Antić je podsetio i da je konkurs za vozače stalno otvoren i da sada daju mogućnost da vozači koji imaju C kategoriju konkurišu, da će im GSP platiti D kategoriju uz obavezu da 2 godine rade u ovom preduzeću.

Oni su istakli ozbiljnost problema, konstatujući da će Srbija morati da uvozi vozače iz Pakistana i Indonezije.

Antić je u prilog tome izneo podatak da se na konkurs pre 3 godine javilo 250 ljudi, a da ih sada uopšte nema iako je konkurs stalno otvoren.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve