Društvo
07.09.2018. 16:31
R.E./Alo

PREMA PODACIMA PORESKE UPRAVE: Svaki treći ugostiteljski objekat posluje sa nepravilnostima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U poslednje dve i po godine poreski inspektori kontrolisali su rad više od 17.000 firmi u Srbiji, najviše restorana, kafića i prodavnica, i kod čak trećine njih otkrili poreske nepravilnosti!

Najčešće je reč o neizdavanju fiskalnih računa, odnosno izbegavanju uplate državi poreza na dodatu vrednost (PDV), a što za posledicu ima manje para u budžetu za bolnice, škole, vrtiće, muzeje, puteve... Pored potkradanja države na PDV, vlasnici mnogih preduzeća ne prijavljuju radnike, zbog čega je državna kasa, a time i svi građani Srbije, uskraćena za doprinose, a sami neprijavljeni radnici za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Kako bi se gazde dovele u red, od 28. aprila pooštrene su prekršajne kazne za poreske neplatiše, pa se tako privrednicima koji po drugi put budu uhvaćeni u prekršaju firma zatvara na tri meseca, dok se za treći otkriveni propust katanac stavlja na godinu dana.

- Sramota je neizdavati fiskalni račun. Ružna je slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza. Kada vlasnici budu kažnjeni sa godinu dana zabrane poslovanja, taj vlasnik lokala izlazi iz posla - poručio je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Prema podacima iz Poreske uprave, od primene novih odredaba sedam objekata je zatvoreno do 90 dana.

- Kontrole u kojima se vrši provera evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa usmerene su na delatnosti u kojima je u najvećoj meri zastupljen gotov novac kao način plaćanja. To su prvenstveno ugostiteljski objekti, kod kojih i broj angažovanih radnika ima veliku fluktuaciju, posebno u letnjim mesecima. Kontrolišu se i objekti na značajnim lokacijama, kao što su planine, banje, poznata izletišta, splavovi i slično, u toku cele godine - ističu u PU i dodaju da su, pored ugostiteljskih objekata, predmet kontrole i maloprodajni objekti trgovine, pekare, mesare...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve