PREMIJER CRNE GORE: Nije sastavljena lista nepoželjnih iz Srbije, a Vlada CG neće kriti od javnosti ukoliko bude formirana

PREMIJER CRNE GORE: Nije sastavljena lista nepoželjnih iz Srbije, a Vlada CG neće kriti od javnosti ukoliko bude formirana

Foto printscreen Youtube


Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da ne postoji lista nepoželjnih iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, o čemu je spekulisao poslednjih dana deo medija u Crnoj Gori povodom posete patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

Marković je novinarima na Žabljaku, gde boravi u radnoj poseti, kazao da za sada nije sastavljena lista nepoželjnih, kao i da je Vlada neće kriti od javnosti ako bude potrebe za takvom listom.

“Kad bude bilo potrebe za tim, i kad bude opravdanih razloga, ona će biti konstruisana i nećemo je kriti od javnosti. Nije za sada sastavljena lista. Bilo je očekivano da će biti. Crna Gora je odlučna da brani svoje državno dostojanstvo demokratskim i drugim sredstvima, koje mogu ličiti na zabranu ulaska”, rekao je Marković.

Spekulacije su se pojavile u kontekstu najave posete Crnoj Gori patrijarha Irineja, pa je deo medija navodio da je i sam poglavar SPC-a na listi nepoželjnih.

Irinej je jutros doputovao u posetu Crnoj Gori zajedno s patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom Desetim. Oni su posetili Cetinjski manastir i manastir Ostrog, a najavljena je i poseta hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Marković se osvrnuo na današnju izjavu srpskog patrijarha koji je na Cetinju ocenio da “smo mi jedan narod, iako smo podeljeni”.

“Nisam imao priliku da čujem tu izjavu, ona je drugačija od one prilikom poslednje posete. Dobio sam njihov poziv da budem gost danas, odgovorio sam da se zahvaljujem, i da ne mogu da se odazovem jer sam imao ugovorenu posetu Žabljaku. Zahvalio sam se i u pismu poručio da očekujem da će Irinej povući izjavu i izviniti se gradjanima Crne Gore”, rekao je Marković.

Izjava srpskog patrijarha da je “položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija”, dok je položaj Srba poredio s njihovim položajem u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH), iznesena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnost.

Crnogorski premijer je rekao da je u sinoćnjem telefonskom razgovoru s mitropolitom Amfilohijem dobio najavu “današnjeg pristupa” patrijarha Irineja.

“Crna Gora nema razloga da pogne glavu kad je u pitanju njen identitet i dostojanstvo. Verujem da je to i patrijarh Irinej razumeo”, rekao je Marković.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar