PRINC ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Pitanje porodične imovine rešiti na prijateljski i civilizovan način

PRINC ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: Pitanje porodične imovine rešiti na prijateljski i civilizovan način


Princ Aleksadar Karadjordjević izjavio je danas da ima apsolutne i neoborive dokaze da je njegov deda Kralj Aleksandar I iz ličnih sredstava kupio, izgradio i održavao Kraljevski i Beli dvor u okviru kompleksa na Dedinju, te da pitanje vlasništva imovine mora da se reši odmah, na prijateljski i civilizovan način.

On je u pisanoj izjavi naveo da u ime svih građana čija je imovina nezakonito oduzeta kao i imovina njegove porodice hitno traži pravdu.

“Privatno vlasništvo ne može da se tretira drugačije u zavisnosti od toga da li je stečeno u prošlosti ili sadašnjosti, to su dvostruki standardi. Krajnje je vreme da se sva pitanja vlasništva nad ukradenom imovinom reše odmah, korektno i bez daljeg odugovlačenja”, navodi se u saopštenju kancelarije Karadjordjevića.

Karadjordjević je kazao da je uz dva dvora, privatna imovina kralja Aleksandra I i sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci.

“Privatno vlasništvo je jedno od najosnovnijih ljudskih prava i osnova je svih demokratskih i civilizovanih zemalja. Srbija je doživela brojne nepravde, i njen narod ne zaslužuje još jednu”, naveo je on.

Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija Srbije kojim je odbijen zahtev dinastija Karadjordjević za povraćaj Belog dvora na Dedinju, u Beogradu, ili obeštećenje, i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi za nekretnine koje potražuje ta porodica, što po zakonu može da dostigne maksimalno 500.000 evra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar