PROBLEM KOJI TRAJE VEĆ 27 GODINA: Održana godišnja Skupština Udruženja vojnih beskućnika Srbije


Godišnja Skupština Udruženja vojnih beskućnika Srbije održana je danas u Domu ratnika u Beogradu.

Skupštini pored članova Udruženja prisustvovali su i gosti iz Ministarstva odbrane, načelnik uprave za tradiciju, standard i veterane, pukovnik Slađan Ristić; iz Generalštaba vojske Srbije, potpukovnik Zeković Željko; predstavnik Udruženja vojnih penzionera Srbije, general potpukovnik, Ljubomir Draganjac; predstavnik Kluba generala i admirala, general potpukovnik Milomir Miladinović; predstavnik SUBNOR-a Srbije, general Vidosav Kovačević; predstavnik penzionisanih podoficira Srbije, potpukovnik Jevtić Branislav i prijatelji Udruženja, general Božo Novak, general Ljubomir Bajić, pukovnik Aleksandar Mihajilović i Saša Jeremić predstavnik Pokreta Snaga Srbije BK, predstavnici SNS, podpredsednik Milenko Jovanov i poslanik SNS u Skupštini AP Vojvodina, Đedovac Aleksandar.

 Foto: Udruženja vojnih beskućnika

Foto: Udruženja vojnih beskućnika

Inače, ove godine se navršava i 20 godine postojanja Udruženja vojnih beskućnika Srbije koje okuplja penzionisane doktore nauka, magistre, pilote, lekare, inženjere i ljude različitih zanimanja i specijalnosti koji su značajni za Vojsku Srbije.

Na jubilarnoj dvadesetoj Skupštini Udruženja, opet su se čuli isti problemi i isti vapaji za oduzetim domom.

 Foto: Udruženja vojnih beskućnika

Foto: Udruženja vojnih beskućnika

” I dalje smo smešteni u različitim vojnim kolektivnim centrima zatvorenog tipa, gde su nam maksimalno ograničena sva ljudska prava. Stanujemo u uslovima nedostojnim čoveka, a što je najstrašnije i u kućama od azbesta koji je zabranjen u izgradnji zbog kancerogenog dejstva. Samo u Beogradu ima 11 ovakvih kolektivnih centara. Jedno od njih je Sportsko rekreativni centar Surčin u kome odavno ne postoji ni ulično osvetljenje, a prva prodavnica i prva apoteka udaljeni su najmanje 5 km. Međutim, ni do njih nije lako doći zbog nedostatka autobuske linije, pa naša deca
i stari po zimi i kiši veći deo puta pešače do škole ili prodavnice. Jedan od centara je i Hotel Bristol gde „stanovnici“ čekaju na iseljenje zbog gradnje Beograda na vodi, a niko ne zna gde će oni otići, ističe Vlado Đukić, predstavnik Udruženja vojnih beskućnika.

Skupština počinje od 9 minuta i 30 sekundi

On podseća da još  1991. i 1992. godine, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti broj 752 i po Naredbi najviših
državnih i vojnih organa premešteni smo sa teritorija republika bivše SFRJ u Republiku Srbiju.

 Foto: Udruženja vojnih beskućnika

Foto: Udruženja vojnih beskućnika

” Preko Mininstarstva odbrane država je bila u obavezi da našim porodicama obezbedi dom. Umesto toga ultimativno su nam uzeli našu imovinu i oduzeli Ustavom zagarantovana prava. Ministarstvo odbrane ne pokazuje dobru volju da za još 2.648 svojih pripadnika i njihovih porodica, u duhu Ustava i Zakona Republike Srbije, obezbedi dom i zdrav život. Mi i naše porodice smo postali vlasnišvo Ministarstva odbrane. Takav neljudski kolektivni smeštaj, protivzakonito plaćamo i do 30.000 dinara mesečno kroz struju i ostale dažbine koju ne plaćamo kao i ostali građani EPSu i drugim nadležnim preduećima, već Vojsci Srbije. Iako smo napustili svoje domove i došli u Republiku Srbiju sa zavežljajem, nikada nismo imali status izbeglih lica. S druge strane, onemogućeni smo da budemo i ravnopravni sa ostalim građanima Srbije, naglašava on.

Na Skupštini je takođe doneseno više odluka i zadataka, a najvažniji zadatak je:

Konačno rešavanje stambenog pitanja do poslednjeg vojnog beskućnika, u duhu Ustava i zakona, a glavni cilj ovog Udruženja je da se konačno ugasi.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Urednik Armyinfoforuma

    Dok u Domu ratnika vojni beskucnici pricaju sta im rade MORS i VS Ministar prica o filmu koji ce tek za godinu dana mozda biti napravljen a gde ucesnici bitaka o kojima bi svi oni da pricaju i da se njima “kite” nece da pricaju o svojim iskustvima iz tih bitaka jer kakva je ovo zemlja zbog toga bi mogli da dobiju optuznice a ne bi me cudilo da kao sto su nekad isporucivani neki gradjani pa i predsednici danas budu isporuceni i heroji – Inace sama promocija “filma” je namerno napravljena danas i u tom trenutku sa namerom odvlacenja medijske paznja sa dva vojnopenzionerska skupa na kome cak i ako su bili pozvani nisu bili predstavnici vojnih medija koji su do juce delili nagrade za ODLICNO IZVESTAVANJE (citaj spinovanje) o stanju u sektoru bezbednosti – Sve u svemu sta reci osim jadno i tuzno da se sistem tako ponasa prema ovim ljudima – Varaju ih vec najmanje 20 godina – Pitanje je DOKLE VISE

+ Ostavite komentar