PROGANJANJE JE KRIVIČNO DELO: Kakvi su svi oblici proganjanja i kako se zaštititi (VIDEO)

PROGANJANJE JE KRIVIČNO DELO: Kakvi su svi oblici proganjanja i kako se zaštititi (VIDEO)


Od prošle godine od kada je proganjanje je uvedeno u krivični zakonik kao posebno krivično delo , specijalno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kiriminala je podnelo je 77 krivičnih prijava protiv 82 lica i to samo ove godine, rekao je danas inspektor u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić, piše “Alo”.

Govoreći o primerima proganjanja u praksi, Vujić je rekao da postoji nekoliko kategorija proganjanja.

Prva kategorija je kada proganjanje predstavlja neku vrstu opsesije, druga – kada npr. neka odrasla osoba želi da ostvari kontakt sa drugom odraslom osobom protivno njenoj volji.

Postoji i kategorija kada vršnjaci vrše proganjanje drugih vršnjaka i kada proganjanje prethodi izvršenju teških krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima.

Inspektor je apelovao na građane, roditelje i organizacije koje se bave zaštitom dece da ne vode sami istrage već, ukoliko dodu do informacija da je neko dete žrtva krivičnog dela, da to dokumentuju, navodi “Alo”.

Inspektor je dao savet da je najbolje napraviti fotografije prepiske gde će se tačno videti URL naloga sa kojeg je poslata poruka, sadržaj poruke kao i kome je poslata.

Vujić je, kako je naveo za “Alo” istakao da je  prioritet da se takva krivična dela suzbiju jer su deca najviše ugrožena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar