Društvo
15.12.2017. 13:57
R.E./Beta

PROPUSTI PRILIKOM POLAGANJA MALE MATURE: Školski odbori ignorisali preporuke Ministarstva prosvete za smenu direktora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da niti jedan školski odbor nije postupio po preporuci Ministarstva prosvete i smenio direktore osnovnih škola u kojima su utvrđeni propusti prilikom organizovanja polaganja male mature.

Šarčević je u razgovoru sa novinarima u Beogradu kazao da nije mogao retroaktivno da primeni odredbe novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i smeni odgovorne u školama u kojima su zabeležene nepravilnosti prilikom polaganja završnog ispita.

"Kada su utvrđeni propusti na snazi je bio stari Zakon po kojem su školski odbori bili nadležni za to pitanje. Mi smo tada uradili sve što smo mogli i tražili smo od školskih odbora da postupe po našim preporukama i smene direktore. Naravno da su oni to ignorisali, a da je novi zakon bio na snazi, ja bih ih sve posmenjivao. Ovako, ne mogu da ih kaznim za prekršaj iz juna na osnovu Zakona donetog u oktobru", rekao je Šarčević.

On je dodao da je novi zakon dosta toga "uštopovao" i učinio sistem obrazovanja boljim.

"Posle usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, dobijamo pozitivne signale iz školskih uprava. Direktori škola rade kvalitetnije i znaju da ne smeju da zabrljaju jer neće imati zaštitu na lokalu", istakao je Šarčević.

Ministar prosvete je prilikom posete Novom Pazaru, početkom septembra, izjavio da je školskim odborima u 28 osnovnih škola uputio preporuke za smenu direktora i da je odluka o tome "na savesti članova odbora".

"Mi smo godinama unazad imali na istim mestima istu pojavu, što je signaliziralo da tu treba da proverimo šta se dešava. Na žalost, mnogo toga nismo uspeli da dokažemo, ali imamo dokaze gde se ispravljalo tokom pregleda testova, zato ćemo to i promeniti naredne godine", rekao je tada Šarčević. Ministarstvo prosvete je tada uputilo preporuke za smene direktora 11 osnovnih škola u Novom Pazaru, šest u Nišu, četiri u Vranju, po dve u Surdulici u Bujanovcu i po jedne škole u Trgovištu, Tutinu i Vladičinom Hanu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve