Društvo
17.08.2018. 13:06
R.E./Novosti.rs

PUTIN ĆE PRATITI VOJNU PARADU U BEOGRADU NA JESEN: "Leteće oklopnjače" i 100 tenkova defilovaće pred svetskim zvaničnicima

img_0785.jpg
U Beogradu  se za 11. novembar priprema velika vojna parada povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, kojoj če prisustvovati i predsednik Rusije, Vladimir Putin.
U prisustvu Ruskog predsednika Putina i najviših svetskih zvaničnika Srbija će predstaviti svoje najnovije naoružanje uz defile čak 100 tenkova, prenose "Novosti".
Parada će se održati na bulevaru ispred Palate "Srbija" gde će se prvi put pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa, koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije, a u sklopu aranžmana koji obuhavata i nabavku još četiri "miga 29".
Kako navode izvori lista "Novosti", pred liderom Ruske Federacije i stranim zvaničnicima iz više država dogodiće se grandiozan nastup oklopnjaka i borbenih vozila i prikazana borbena moć Srbije.
 "Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije prikazaće svu svoju vatrenu moć " - navodi sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha.
"Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje, kao i najnovija pojačanja iz sveta".Ova jedinstvena parada događa se u ključnom trenutku kada se zahuktavaju pregovori o pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i kada se vodi dinamična diplomatija između srpskog državnog vrha i predstavnika velikih svetskih sila.Sagovornici za "Novosti" kažu da će demonstracija srpske vojne snage, i to u prisustvu šefa najveće svetske države, sigurno podgrejati nervozu Zapada, ali bi moglo i da pojača pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, koji je dao viđenje ovog događaja za "Novosti", smatra da je još jedna poseta prvog čoveka Rusije znak velike podrške Moskve:

"Mi smo mala zemlja, a Putin predsednik super sile i njegov dolazak je uvek velika stvar, a pogotovo sada, u ovim delikatnim političko-bezbednosnim gibanjima, ne samo na Balkanu, već u celom svetu. Siguran sam da će njegovo prisustvo na tribinama tokom parade podići poziciju Srbije u odnosima sa zapadnim silama".

Savremena ratna tehnika iz Belorusije je u središtu je paketa vojnotehničke saradnje oko koga su mesecima vođeni pregovori na relaciji Beograd - Minsk.
Isporuka ovog naoružanja dogovorena prošle godine, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Minsku.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži svojoj finalnoj fazi. Korak ka još boljom saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minsku.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno, kako navode "Novosti", naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letelice "Mi-17", kao i četiri helikoptera "Mi-35" - "leteće oklopnjače".

"Sledeća godina biće ključna za naše oružane snage, posebno Ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće eskadrila od čak 14 "migova 29". Pored ruskih, leteće i devet "Erbasovih" helikoptera, koji će biti raspoređeni ne samo vojsci, već i policiji , navode u vojnom vrhu Srbije  za ovaj list.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve