Društvo
26.12.2018. 18:47
Andrej Mlakar/Valentina Danilović, Foto: Nemanja Jovanović, Andrej Mlakar

RAT U NOVOM STOLEĆU: Promovisana nova knjiga admirala flote Branka Mamule

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nova knjiga penzionisanog admirala flote Branka Mamule " Rat u novom stoleću" promovisana je danas u prostorijama Doma Ratnih vojnih invalida u Beogradu pred publikom i poštovaocima admirala koji je da bude interesantnije napisao knjigu u 98. godini života.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Knjiga koja je krajem ove godine objavljena u Beogradu bavi se ratom u 21. veku, koji je po admiralu počeo upravo agresijom NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju i nastavlja se prikazom američke intervencije na Bliskom istoku, Arapskim prolećem i građanskim ratom u Siriji, ali i Ukrajinskom krizom i kakvi su bili američki planovi ekspanzionizma na Crnom moru, i zašto je Rusija morala da zauzme Krim.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Knjiga " Rat u novom stoleću" s pravom se može smatrati nastavkom Mamuline knjige " Slučaj Jugoslavija" koja se završava upravo agresijom NATO na SRJ. Značajnu pažnju penzionisani admiral posvećuje supersilama i njihovoj ulozi na Mediteranu, sa osvrtom na vraćanje Rusije u Sredozemlje u svetlu sirijske krize. Rat u novom stoleću se sastoji od 12 poglavlja od kojih su svakako veoma značajna poslednja tri poglavlja, dok ostala osvetljavaju istorijski kontekst u kome se kretala vojna doktrina, posebno pomorska od drugog svetskog rata do danas.

Rat u novom stoleću je knjiga koja može da se čita kao celina, ali i svako poglavlje posebno, što zavisi od interesovanja samog čitaoca. Admiral Mamula posvećuje posebnu pažnju i Kurdskom pitanju, na kome se prelamaju odnosi regionalnih i supersila i u 21. veku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Admiralov predmet intersovanja su i odnosi supersila pre svega Sjedinjenih Država i Rusije i NATO kao vojno-političkog saveza i Rusije od 1990- tih do danas sa posebnim osvrtom na eskalaciju krize na kako Mamula kaže " Savezom triju mora" Baltičkog- Jadranskog i Crnog mora gde severoatalnski savez već izvodi određene pomorske vežbe i projekciju sile prema Rusiji i Krimu.

Admiral Mamula se na kraju svoje knjige dotiče i pitanja, da li će biti svetskog rata, pa u svetlu toga on navodi da svet postaje jedno nesigurno mesto gde su SAD i Velika Britanija otvorila dva vrlo ozbiljna sukoba trgovinski rat sa Kinom i diplomatski sa Rusijom i da su se ti konflikti preneli i na druge kontinente, gde se nastavlja rivalstvo ovih atomskih sila.

".... Zapadne civilizacije još uvijek uvjerene u svoju suprotnost, ne priznaju tzv. periferne ratove. Rat protiv terorista jeste iskren zajednički cilj ne samo velikih sila, već čitavog čovječanstva. Ali je činjenica da je ISIL nastao kao posljedica onog što je SAD učinila u Iraku, neriješenog palestinskog pitanja, krive politike u Siriji kao i promašenih očekivanja od tzv. Arapskog proljeća. Takvi i drugi promašaji se redaju i oni mogu uzrokovati i velike planetarne ratove."

Prisutnima na promociji obratio se istoričar i direktor Instituta za saveremenu istoriju dr. Mile Bjelajac koji je bio i recezent nove Mamuline knjige, a koga veže i porodično poznanstvo sa admiralom.

" Nikad ne bih mogao da ne prihvatim da gostujem na predstavljanju knjige čika Branka. Jedan od razloga je uspomena na moje detinjstvo, impresioniranost na nekadašnju JNA. Ova knjiga je lično i analitičko svedočenje o složenim problemima prošlog i sadašnjeg posmatranja vojnog faktora.  Admiral je u vreme kad je bio na dužnosti sekretara za odbranu SFRJ uz saradnju eksperata napisao dve zapažene knjige - Odbrana malih zemalja i Savremeni svet i naša odbrana. Ova prva knjiga je okosnica njegovom pisanja. Iz ovih memoarskih beleški za koje sam siguran da su dobro utemeljene vidimo gde se možda grešilo, zašto se grešilo. Kao istoričar mogu da posvedočim da u svakoj epohi posebno posle dramatičnih događaja postoji potreba savremenika da što pre znaju sve i da iz svog ugla daju zaokružen osvrt. Nažalost, oni su, kao i mi danas uskraćeni za mnoga znanja o stvarima iza scene. Svedoci smo da se još uvek debatuje o ratu 1914. godine. Dugo će se Jugoslavija kao pojam raspetljavati i na Balkanu i u Evropi. Svako delo savremenika je dobrodošlo.  U svakom će se pronaći dragocenosti za sastavljanje složenog mozaika prošlosti. Svaki dobronamerni čitalac će moći da oseti iskrenu brigu za zemlju čitajući ovu knjigu. Rukopis knjige je delom baziran na ranijim admiralovim radovima, ali sa neminovnim dopunama iskustava najnovijih ratova u svetu pogotovo u geopolitičkim žarištima. Američko-ruski odnosi, Krimsko pitanje, delovanje SAD-a na Balkanu su neke od aktuelnih tema o kojima admiral govori. On percipira da će pored SAD-a odluke donositi i Rusija, a gotovo sigurno i Turska. Zapaža probleme koje NATO mora da rešava unutar same alijanse kao što su teroristički napadi. Srbija do kraja 2018.  godine mora sa Albancima rešiti pitanje Kosova. Osvrće se na aktuelnog predsednika Srbije. On navodi procene Atlanskog saveta da SAD treba da uspostavi takve odnose u Jugostičnoj Evropi koji će joj obezbediti dugoročan uticaj. Srbija je ipak, prema smernicama Atlanskog saveta, i dalje zemlja koja će trpeti pritiske pa i u formi ultimatuma.  Ona za sada drži otvorena vrata i prema Rusiji i prema SAD-u. Autor govori gde se NATO infiltrira i gde koristi poligone i gradi infrastrukturu. Ova knjiga je odličan udžbenik za one koji se bave vojno-civilnim odnosima i strategijama nacionalne bezbednosti. Ovo je svedočenje kakva nam je bila vojna elita, rekao je Bjelajac na promociji knjige admirala flote Branka Mamule " Rat u novom stoleću".

Na današnju promociju admiral Mamula, zbog vremena i godina nije na žalost mogao da dođe i obrati se prisutnim svojim nekadašnjim kolegama i poštovaocima i time promoviše svoj knjigu. Zbog sprečenosti da dođe admiral se obratio prisutnima putem telegrama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Admiral Mamula je u telegramu naveo da je u svoju novu knjigu: " ugradio naše jugoslovensko iskustvo o revoluciji u ratu sa svetskim iskustvima. Istakao sam praksu ratovanja u savremenom svetu. Pojam rata se pretvorio u ekonomske, verske, političke sukobe koji su izrodili terorizam i novu opasnost", napisao je admiral Mamula u svom telegramu.

Prisutnima se na kraju obratio i vojni komentator i narodni poslanik Miroslav Lazanski koji je bio jedan od govornika na promociji, a koji  je prisutnim pomorskim oficirima rekao: "Više bih voleo da vas vidim u belim uniformama nekadašnje jugoslovenske ratne mornarice, ali vreme je učinilo svoje".

"Admirala Mamulu nisam toliko poznavao kao Bjelajac. Imao sam par susreta sa njim. Pažljivo sam pratio njegov publicistički rad. Napisao je nekoliko izvrsnih knjiga koje su prikazane u vidu recenzija u zagrebačkim novinama. Radio sam i živeo u Zagrebu. Moje novine su bile zagrebački Danas. Nema bivšeg oficira, bivše JNA koji je imao toliko dobrih knjiga kako Mamula.  Meni se svidela knjiga Mornarice na velikim i malim morima. Admiral Branko Mamula je bio tvorac najjače flote ratne mornarice na Jadranu. On je tvorac naoružavanja jugoslovenskih ratnih brodova raketama. U njegovo vreme smo imali četiri raketne regate 31, 32, 33, 34. Mi smo bili prva mornarica na Jadranu koja je imala rakete. U njegovo vreme naša mornarica je bila jača na Jadranu od italijanske. Kada je bila zadnja velika kriza oko Trsta 1974. godine Mamula je bio na čelu ratne mornarice u Puli. Oni su bili jako ubedljivi da ne dođe do vojne intervencije Italije na Istru jer zona A i B nisu još bile pravno regulisane. Imali smo snažnu ratnu mornaricu koja je brojila nekoliko stotina torpednih čamaca. U vreme admirala Mamule krenulo je sa novim podmorničkim programima. Zadnji planovi su bili da se napravi podmornica B-73 koja će imati rakete za gađanje aviona. Odlazak Mamule sa mesta sekretara je bio početak urušavanja vojne moći JNA.  Uveren sam da je Mamula ostao na mestu sekretara  da se raspad Jugoslavije ne bi tako odigrao. Mislim da bi on imao načina da to spreči., rekao je Lazanski na promociji Mamuline knjige.

 

 

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve