Društvo
27.02.2018. 14:26
Ana Kotur/Foto: Ana Kotur

REZULTATI ISTRAŽIVANJA O VRŠNJAČKOM NASILJU KOJI UPOZORAVAJU: Mladi u Srbiji ne žele da se druže sa Albancima, Romima, Hrvatima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraživanje o vršnjačkom nasilju, terorizmu i merama razumevanja mladih prema onima koji su druge nacionalne pripadnosti, sprovedeno je u šest osnovnih i srednjih škola, od kojih su četiri u Vojvodini, a dve na jugu Srbije.

Ispitano je 900 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Sombora, Bujanovca, Bačkog Petrovca, Subotice i Novog Sada kao najvećih multietničkih sredina.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je interetnička distanca među mladima velika, jer je 78 odsto učenika reklo da se ne bi družilo sa Albancima, Romima, Hrvatima, Mađarima i Bošnjacima. Očigledno je da postoje duboke podele kod učenika, a da li to oni nauče od roditelja, kao modela na kog treba da se ugledaju, odgovorila je Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete koje je podržalo ovo istraživanje.

"Zlatno pravilo prevencije jeste rad sa roditeljima. Ponašanje dece u porodici i izvan nje razlikuje se u određenom uzrastu i često se dešava da je dete u kući dinamično i nemirno, a u školi mirno i obrnuto. Zato roditelji nekad zaista ne poznaju svoju decu. Mislim da je veza između dece i roditelja u porodici prioritet  i da porodica mora da ima  pozitivni uticaj, jer deca uče od roditelja, odnosno uče po modelu. To je najefikasniji oblik, ali kada je model dobar onda je to dobro, a kad model nije dobar onda to nije dobro", objasnila je Lajovićka za portal "Ekspres".

Ispred Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, kao glavnog inicijatora ovog istraživanja, Miloš Tišma je ukazao na mnogo negativnih stavova učenika kada je reč o  vršnjačkom nasilju i terorizmu. Rezultati su pokazali da je 60 odsto ispitanika bilo nasilno na neki način, 14 posto je bilo izloženo uznemiravanju drugih u školi i 21 odsto učenika zna šta je terorizam. Pitanje koje je formulisano tako da izvuče najviši stepen odbojnosti prema nekome bilo je "Šta mislite o gej populaciji?", na koje je 17 odsto učenika odgovorilo da mrzi pripadnike gej populacije. Zaprepastili su nas odgovori:

"Mrzim takve ljude i treba ih ubiti su odgovori koji su otkrili koje osobe su ekstremno opredeljene, a koje nisu. Onaj ko nije u ekstremu ne bi zaokružio ove odgovore pa je zato ovako i postavljeno", rekao je Miloš Tišma.
Tatjana Popović iz Nansen Dijalog centra predstavila je projekat "Školska medijacija" koji su nastavnici prepoznali kao preventivnu meru za mirno rešavanje sukoba i formiranju drugačije svesti kod mladih po pitanju nasilja u školama.

"Istraživački centar ima ekipu koja radi na programima  kako prepoznati terorizam i kako prepoznati osobu koja može da ih vrbuje za takve radikalne grupe i pokrenuli smo saradnju da bismo utvrdili stanje u pojedinim sredinama da bismo znali na šta da se fokusiramo u sledećem periodu", izjavila je Tatjana, zahvalivši se na podršci Jedinice za prevenciju nasilja u okviru Ministarstva prosveta.

Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete rekla je  da bi sada bilo dobro da se sa ovim rezultatima vrate u škole i da sa tim mladima prodiskutuju o njihovim odgovorima i stavovima.
"To predstavlja sliku njihovog sistema vrednosti, a samim tim i našu, jer odrasli snose odgovornost zbog toga što mladi reaguju nasilno. Želela bih da ovo ne ostane samo prezentacija rezultata, već da ih praktično iskoristimo", naglasila je Lajovićka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve